RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Ігри "в Орбана" небезпечні для українських політиків - експерт

Противники України розраховують на запровадження в країні технології "орбанізаціі", тобто ізоляціонізму по типу угорського прем'єра Віктора Орбана, що однозначно зіграє на руку Росії.

Про це в своєму матеріалі для "Дзеркала тижня" пише виконавчий директор Міжнародного фонду "Відродження" Олександр Сушко.

"В умовах, що склалися після 2014 р для Кремля "орбанізація" Україна - сценарій, що наближається до ідеального. Оскільки прямий розворот до Москви неможливий, одним з основних сценаріїв є очікування посилення втоми українців від Заходу і як наслідок - закуклювання України в ізоляціоністський проект, який істотно загальмує інтеграцію України в європейський політичний, економічний та суспільний простір і остаточно антагонізує ліберально-проєвропейський і консервативно-патріотичний елементи активної частини українського суспільства ", - вважає Сушко.

За словами експерта, штучно створені тренди, спрямовані на поділ вчорашніх партнерів по Майдану, помітні вже зараз.

"Уже зараз помітні тренди на глибоке розмежування вчорашніх партнерів по Майдану: лібералів (глобалістів) і консерваторів (націоналістів). Все активніше намагаються виштовхнути на маргінес активну частину громадянського суспільства, яка співпрацює з західними донорами", - пише він.

На думку Сушка, спроби посварити українських лібералів і націоналістів зараз активні, як ніколи.

"У громадські дискусії активно вкидаються наративи, які, з одного боку, стигматизують ліберальне і проєвропейськи налаштоване крило суспільства, а з іншого - крило консервативне. Запозичені ззовні образи "ліваків "," неомарксистов ", "релігійних мракобісів " , накидаючи українському суспільству нові лінії протистояння. Тим самим послаблюються і взаємопоборюються громадські сили, партнерство між якими уможливило перемогу Майдану і вирвало України з обіймів Росії ", - вважає полито ог.

Можливим наслідком дії технологій поділу українців може стати політичний реванш, навправленний на повернення до "старої України", вважає Сушко.

"Подальше нарощування позначених антагонізмів і фобій разом зі стимулюванням ізоляціоністських настроїв, недовіри українців до" закордону "або перенастроювання цієї довіри на" модель Орбана "- це цілком можлива лінія розгортання технології політичного реваншу у напрямку до" старої України ", що відійшла в минуле в 2014 році ", - резюмував експерт, додавши, що ця технологія може паразитувати на втоми українського суспільства і ослабленні нинішнього Заходу.