RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Відомих соціологів звинуватили в маніпуляції даними щодо виборів президента

Центр соціальних и маркетингових досліджень "Соціс" ймовірно маніпулює соціологічними даними, публікуючи результати соцопитувань, що суттєво відрізняються від данних інших соціологічних груп.

Про це в коментарі "Апострофу" заявив політолог Костянтин Матвієнко.

"Ці дані справді суперечать даним усіх соціологічних служб, які були оприлюднені нещодавно. Позаяк період дослідження збігається, то ми можемо зрозуміти, що дані "Соціса" абсолютно не корелюють з тими даними, що оприлюднювали "Рейтинг", КМІС чи Українська соціологічна група", - наголошує політолог.

Він також відзначив, ще одну цікаву річ, на яку звертає увагу "Соціс".

"Там є ще такі цікаві тези, що 25,5% очікують, що президентом буде Порошенко і 25,1% - що президентом буде Зеленський", - зауважує Матвієнко.

При цьому, як відзначає Матвієнко, всі інші дані по Зеленському свідчать якраз про протилежне.

"Це теж свідчення маніпуляції і власне кажучи, те, що вони так часто роблять дослідження, це теж свідчення їхньої невпевненості і намагання маніпулювати суспільною свідомістю, щоб переконати суспільство в тому, що голосуй, не голосуй, а Порошенко все одно залишиться президентом", - переконаний політолог.

На його думку, публікуючи такі результати досліджень, соціологи та їх замовники намагаються понизити явку на виборах.

"Вони розуміють, що чим нижча явка на виборах, тим вищі шанси у чинного президента. Його електорат, чиновники, різні держслужбовці та люди, залежні від бюджетних виплат … його електорат набагато більш дисциплінований і набагато більше вмотивований, проголосувати за свого годувальника, ніж більшість суспільства", - резюмує він.