RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

22 квітня

21 квітня

Всі новини

Відомий журналіст розповів про загрозу появи в Україні свого диктатора

Журналіст і публіцист Віталій Портников пояснив, яким чином в Україні незабаром може з'явитися свій диктатор.

Про це йдеться в його статті на сайті espreso.tv.

"Природним наслідком олігархічного тріумфу стає державний авторитаризм, який спирається на скривджені народні настрої. Путін в результаті став виразником реваншистських настроїв російської глибинки - і ця глибинка сьогодні диктує порядок денний і Москві, і Пітеру. Так що виборець Зеленського - навіть якщо сам того не усвідомлює - сьогодні наближає остаточний крах України, в якій хотів би жити. Тепер питання тільки в часі і в постаті, в тому, хто очолить похід держави проти олігархічного клубу. Це може бути Порошенко в разі перемоги, це може бути навіть сам Зеленський - ну або його наступник, який з'явиться дуже швидко, якщо новий президент виявиться не здатний зрозуміти, що відбувається і стати своїм для держави, а не для олігархату", - впевнений він.

Щоб більш розгорнуто пояснити свою позицію, Портников проводить аналогію з Росією.

"До 1996 року або до 1999 року - але це вже буде залежати від особистості переможця виборів і його поведінки. 1996 року олігархи в Росії скористалися слабкістю Єльцина і жадібністю його сім'ї для того, щоб повністю підпорядкувати собі державу. Той режим жодних баронів ще називали "семибанкірщиною ". Єльцин без їхньої підтримки не міг виграти вибори, олігархи тріумфували. Але вони смертельно налякали державу. І вона завдала удару у відповідь - олігархічна демократія змінилася державним авторитаризмом Путіна. Двигун олігархічного клубу - Березовський був вигнаний і загинув в еміграції, Гусинського теж вигнали, Ходорковського посадили, інші вбудувалися у нову систему", - пояснює він.

За словами політолога, українські олігархи були близькі до російського тріумфу ще в 2014 році.

"Майдан демонтував кримінальну державу Януковича і в Україні залишилися олігархи і народ, який прагне не стільки до свободи, скільки до справедливості. Але, укладанням угоди з Петром Порошенком, олігархи припустилися серйозної помилку. Порошенко, який довгі роки був кандидатом у члени їхнього закритого клубу, не захотів стати одним з них, а захотів стати державою як такою. Саме за це вони йому сьогодні і мстяться. І, зрозуміло, хочуть виправити свою помилку", - додає публіцист.

Портников також описав сценарій, за яким буде розвиватися ситуація далі.

"Анонімний президент, якого вони пам'ятають виключно за своїми вечірками - олігархи не дивляться телевізор, але запрошують артистів на свої гнітючі радянські свята - не найкращий варіант такого виправлення. Але результат буде той самий, що і з хворим Єльциним 1996 року - олігархи смертельно налякають державу, а протистояти їй не зможуть. Тому що красти - не управляти. Керувати вони не вміють. Та й потім вони моментально посваряться. Це тільки в казці "Три товстуни" олігархи панують за спиною наївного принца. Далі, втім, все теж буде як в цій казці. Олігархи проваляться, так. Але олігархічна українська демократія - як і українська демократія взагалі - доживає останні роки, а то й місяці", - резюмує він.

Детальніше про те, хто стане справжнім керівником України, читайте в матеріалі "Апострофа": Через 5-6 місяців Україна знатиме ім'я реального глави держави - Віталій Портников.