RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Грузинський сценарій: аналітик оцінив ймовірність нормалізації відносин України з РФ

Нормалізація відносин між Україною і Росією у досяжному майбутньому неможлива, навіть за зміни влади у Києві на більш "прагматичну". Таку думку висловив у колонці на "Апострофі" Анатолій Октисюк, експерт Міжнародного центру перспективних досліджень.

"Найближчі років десять, я думаю, нормалізація українсько-російських відносин неможлива. Якщо проводити паралелі з грузинським сценарієм, то нормалізацію в стосунках можна уявити лише при зміні влади в Україні", - зазначив експерт.

Однак, за його словами, навіть якщо в Україні до влади прийдуть "прагматики", націлені на різке поліпшення відносин з РФ, інша частина українського політикуму і суспільства не дозволить радикального відновлення економічних, політичних та культурних відносини з Росією. Крім того, питання окупованих Криму і Донбасу продовжать отруювати відносини між країнами.

"Можливий і інший варіант, за яким можуть з часом покращитися відносини наших країн - це інтеграція Росії у велику Європу. Ясна річ, що з її світоглядом, цивілізаційної моделлю, структурою влади такий поворот подій дуже малоймовірний і мислиться тільки в якійсь далекой- далекій перспективі", - заявив Октисюк.

На його думку, найбільш оптимальним для розвитку подій в Україні є "грузинський варіант": "Процес відновлення відносин нібито є - але дипломатичні відносини розірвані, туристи їздять - але влада всередині країни підтримує антиросійський дискурс. В середині політика Грузії - антиросійська, а зовнішня політика - демонстрація намірів нормалізації відносин з Росією, зокрема в сфері торгівлі".

Експерт підкреслив, що для того, щоб "лід" між Києвом і Москвою рушив, має відбутися зміна влади і в Україні, і в Росії.

Нагадаємо, раніше фахівці приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor дали прогноз щодо відносин України з Росією на 2017 рік.