RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Напруга між Польщею та Україною: історик нагадав про дивне рішення польського Сейму

У контексті наростаючої напруги у відносинах між Україною і Польщею український історик і журналіст Олег Стецишин вказав на рішення польського Сейму вшанувати націоналістів, які захищали Адольфа Гітлера.

Про це він пише у своєму Facebook.

Історик наводить цитату віце-прем'єра закордонних справ Польщі Бартоша Цихоцького про заборону на в'їзд в країну українським чиновникам, "які прославляють українські формування, що співпрацювали з нацистською Німеччиною" і тут же наводить інформацію про прийняту Сеймом 15 листопада резолюцію на честь "Національних збройних сил". За його словами, в документі згадана і так звана Свентокшиська бригада, яка відкрито співпрацювала з німцями і яку поляки часто звинувачують в антисемітизмі.

"Одним із чільних її командирів був колишній поручник Війська Польського, агент гестапо Губерт Юра на псевдо “Том”, який безпосередньо підкорявся керівникові відділів IV A/IV N гестапо міста Радом гаупштурмфюрерові СС Паулю Фухсу. У складі гітлерівської армії Свентокшиська бригада воювала за Третій Рейх навіть тоді, коли застрелився Гітлер і капітулював берлінський гарнізон (!) - аж до 5 травня 1945 року", - відзначає Стецишин.

Про конфлікт України і Польщі читайте на "Апострофі": Є лише одне рішення: що думають у Польщі про скандал з Україною.