RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Затримання в Білорусі українського журналіста: з'явилося фото і пояснення цікавого "документа"

У день свого затримання в Мінську український журналіст Павло Шаройко, якого КДБ Білорусі звинуватило в шпигунстві, зустрічався з журналістом російського телеканалу НТВ, який намагався передати українцю нібито секретні документи по використанню території Республіки Білорусь для вторгнення в Україну.

Про це заявив нардеп, координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук, посилаючись на власні джерела в Білорусі.

"П.Шаройко відмовився взяти дані документи, прекрасно розуміючи, що мова йде про провокації. По дорозі з даної зустрічі додому він був затриманий співробітниками КДБ РБ. Враховуючи участь у подіях співробітника інструменту російської пропаганди, варто вважати, що у випадку з провокацією з П.Шаройко мова йде не про "самостійної" операції КДБ РБ, а про спільну операції білоруських і російських спецслужб", - зазначив Тимчук.

Він зазначив, що, як з'ясували аналітики його групи, що зазначені документи є підробкою під справжні, а їх стиль максимально наближений до документів Міноборони Білорусі. Для додання більшої "справжності", пише Тимчук, підробка імітує фінальної не документ, а чорновий варіант.

"Це свідчить про те, що даний документ виготовили або у ФСБ РФ, або агентура ФСБ РФ в КДБ РБ з метою організації операції для арешту українського журналіста із звинуваченнями в шпигунстві, а в подальшому - дискредитації Білорусі у відносинах з ЄС і Україною та розкрутці конфлікту між Білоруссю і Україною", - вважає нардеп.

Він підкреслив, що в "документі" відсутні які-небудь секретні або закриті відомості, а містити лише загальні фрази.

"Родзинкою" документа повинні були стати як би "таємні" дані про розміщення на території Білорусі ракетної бригади ЗС РФ і батальйону РЕБ ВС РФ - однак, про це пишеться в пресі вже як мінімум півроку", - звернув увагу Тимчук.

Публікуємо фотокопії зазначеного "документа".

Як повідомляв "Апостроф", радника посольства України в Білорусі оголосили персоною нон-грата, звинувативши в кураторстві Павла Шаройка.