RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Путіну ніхто не вірить: у РФ назвали умови, за яких Росія могла б піти з Донбасу

Росія могла б піти з Донбасу, якби до її президенту Володимиру Путіну з боку росіян було б подібна вимога напередодні президентських виборів або ж у Москві вигадали якусь формулу, яка дозволила б господареві Кремля не втратити обличчя.

Про це повідомив президент Загальноросійського громадського руху "Союз Правих Сил" Леонід Гозман в інтерв'ю виданню "Обозреватель".

"Проблема в тому, що почати легко, а закінчити складно. Розумієте, Володимир Володимирович не може програти, тим більше перед виборами. Він не може сказати народу: "Знаєте, у нас не вийшло, ми повинні були піти". Навіть для демократичної країни це завжди складно – згадайте, як складно в Америці приймалося поразка у В'єтнамі", - сказав він.

"Путін міг би піти, якщо б було таке вимога народу – як була дуже потужна вимога до Єльцина припинити війну в Чечні перед виборами 1996 року. До Володимира Володимировича такої вимоги немає", - додав Гозман.

Однак він підкреслив, що більшість росіян вірять в пропагандистська теза про те, що РФ рятує росіян на Донбасі.

"У нас мало хто розуміє глибину залучення в Донбас. Наші дуже здорово змогли переконати громадян у тому, що там виконується висока моральна місія, що Російська Федерація рятує людей від неминучої розправи з боку "бандерівців" і "хунти". Тільки що цю ж тезу повторив Путін на своїй прес-конференції у відповідь на запитання українського журналіста Цимбалюка", - говорить російський політик.

За його словами, піти з Донбасу зараз означає для Путіна поразку.

"Думаю, більшість людей у нас в це вірить. Тому він піти не може. Піти – це відмова від цієї "благородної місії". Піти – це поразка у війні, яку він навіщось почав. Він міг би піти з Донбасу, якби можна було придумати якусь формулу, при якій він не втратить обличчя", - сказав Леонід Гозман.

Він звернув увагу, що виробити таку формулу складно, оскільки Путін не довіряє лідерам інших держав, залучених до вирішення конфлікту на Донбасі, а ті, у свою чергу, не довіряють Путіну.

"Піти, не втрачаючи обличчя, можна тільки в тому випадку, якщо у тебе є довіра до всіх партнерів. Можна було б сісти з Порошенком, з Трампом, з Меркель і сказати: "Хлопці, давайте зробимо так: я скажу це, ти скажеш це – і нам усім це буде вигідно". Але вони ж не вірять один одному. Путін не вірить нікому, і йому ніхто не вірить", - говорить політик.

"Тому надія на те, що наші будуть зливати Донбас, дуже невеликі. Боюся, що Волкер, який сказав, що у вас буде продовження війни в 2018 році, прав", - підсумував Гозман.

Докладніше про політику РФ по Донбасу читайте в матеріалі "Апостроф": "У Кремлі є мрія щодо Криму та Донбасу, над Путіним нависла серйозна загроза - Андрій Піонтковський".