RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Тільки один шлях: в Україні розповіли, як гідно відповісти на путінську загрозу

Перед обличчям російської агресії, Україні необхідна активна зовнішня політика, спрямована на об'єднання країн Чорноморсько-Балтійського регіону.

Про це пише директор Національного інституту стратегічних досліджень, радник президента Володимир Горбулін в статті для "Дзеркала Тижня".

За його словами, стратегія за всіма проблемами бачити тільки "руку Кремля" явно помилкова, незважаючи на реальну присутність "руки". Україні потрібна конструктивний порядок денний, який полягатиме у відновленні довіри як цінного ресурсу, в тому числі і в зовнішній політиці.

На думку Горбуліна, зовнішньополітична пасивність, бездіяльність і спроби покластися на більш сильних союзників - шлях в нікуди в умовах сучасного мінливого і нестабільного світу. Тому Україні необхідно проводити активну політику в плані інтеграції країн Балтійсько-Чорноморського регіону, оскільки єдність і активність цих країн - оптимальний для них шлях розвитку.

"Це ставить перед нами кілька простих, але важливих питань. Перш за все - чи готові ми дійсно бути суб'єктами європейської політики? Чи є у нас цілісний погляд на нашу єдність? Чи є у нас консенсусна стратегія для країн Балтійсько-Чорноморського регіону в нових геополітичних умовах?" - задається питаннями радник президента.

Горбулін також пропонує можливі шляхи для поглиблення інтеграції. Перш за все він згадує вже існуючі форми об'єднання, такі як Вишеградська четвірка (об'єднання Польщі, Чехії, Словаччини та Угорщини). Крім того, необхідно працювати і над новими структурами, які будуть базуватися не тільки на протистоянні третій стороні, але і на конструктивних засадах, спрямованих на позитивний результат взаємодії в політичній і економічній сферах.

Аналітик каже і про військово-політичну співпрацю, шляхом підписання угод в сфері безпеки. У цьому контексті важливі як регіональні договори, так і глобальний аспект наближення до стандартів НАТО.

"Воля і конструктивність у відносинах країн Балтійсько-Чорноморського регіону - це і є критично важливий сигнал Кремлю, який говорить про нашу політичну єдність. Каже про єдність в умовах геополітичної нестабільності і невизначеності обрисів майбутньої архітектури європейської безпеки. Наша єдність життєво важливо для досягнення позитивного результату і набуття консолідованої суб'єктності в новому світі", - робить висновок Горбулін.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Горбулін пояснив, у чому співпали зовнішньополітичні інтереси Заходу й України відносно Росії, і чому це не назавжди.