RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Кинули на виживання: владі вказали на проблему зі ставленням до українців, що живуть за кордоном

Влада України не надає українським громадам в інших країнах необхідної підтримки.

Про це угорський політик українського походження, голова Європейського конгресу українців Ярослава Хортяні розповіла в інтерв'ю "Апострофу".

Відзначається, що з 1993 року в Угорщині визнали українців як національну меншину, - країна взяла на себе обов'язок підтримувати громаду фінансово. У той же час, глава самоврядування українців в Угорщині прийняв рішення припинити фінансування журналу "Громада" Товариства української культури, при цьому, уряд відмовився вирішувати питання всередині громади. "А де наша дипломатія тоді? Як вона в цьому себе поведе? Для нас це питання важливе", - запитала Хортяні.

"Повинна зараз чесно сказати: коли приїжджає делегація з України, вони навіть уявлення не мають, до кого вони приїхали. І іноді починають таке говорити! Не буду називати, у якого міністра була кілька років тому, і він каже: "А коли Угорщина нарешті визнає Голодомор геноцидом?". Я мало не впала. "Угорщина, - я йому кажу, - "нарешті" визнала в 2003 році на наше прохання", - розповіла вона.

Політик пояснила, що за кордоном у українців пробуджується самосвідомість і бажання допомогти рідній країні, в той час як високопоставлені чиновники під час закордонних візитів зовсім не поспішають побачитися з представниками української громади.

Для порівняння Хортяні навела приклад, - якби угорці з Закарпаття поскаржилися угорцям в Угорщині на відсутність захисту з боку України, то в Угорщині пройшли б демонстрації на знак протесту.

"Просто українське суспільство не виховане на те, що є закордонне українство, частина якого самодостатня - це Америка, Канада, Австралія, Німеччина. А є частина, якій треба допомагати. Тому що на наші громади пішли рейдерські атаки цих проросійських сил, "руський мир" добиває наші громади. Ми просимо про допомогу, а українське суспільство про цю проблематику навіть не знає, - зазначила вона. - У нас суспільство кинуто на виживання, воно займається самовиживанням. Про нас уже хоч трохи знають, а раніше навіть бачити нас не хотіли. Ми потужно підтримали Україну: волонтери, грошова допомога. Прийшли наші міністри з діаспори. Одного вже з'їли, сказали: не підходить, їдь додому. Це міністр фінансів [Наталія Яресько]. Так у кого буде бажання їхати сюди і працювати на вас? Немає ніякої перспективи".

"Про нас, українців за кордоном, забувають. Що відбувається в тих країнах, де найбільше проживає українців? Як вони зберігають свою ідентичність? Який вплив вони мають на ті уряди? Чи поважають їх в тій країні, чи немає дискримінації? Наскільки відомі ті українці? Це потрібно показувати пересічному українському громадянину. І вони б знали, які є проблеми з тією чи іншою громадою", - продовжила політик.

"Велика різниця, коли нація самодостатня, самоорганізована. Угорці можуть безмежно один одного критикувати і один одного підставляти. Але коли йдеться про національну свідомість, про свою державу, про своїх за кордоном, то вони збираються разом за свої інтереси. Нашим людям не всім потрібна матеріальна підтримка, а потрібна - духовна", - резюмувала Хортяні.

Більше про повернення Донбасу і українську діаспору за кордоном читайте в матеріалі "Апострофа": Є кілька "путіних", а шанси України повернути Крим і Донбас - 90% - європейський політик.