RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

В Україні пояснили, чого чекати від зустрічі Трампа з Путіним

Україні навряд чи варто очікувати якихось письмових домовленостей з питань Криму чи Донбасу від запланованої зустрічі президентів США і Росії Дональда Трампа і Володимира Путіна.

Про це "Апострофу" розповів керівник фонду "Майдан закордонних справ" Богдан Яременко.

"З точки зору досягнення конкретних домовленостей від зустрічі Трампа з Путіним я не очікую нічого такого, що могло б залишитися на папері. Щодо України — майже гарантовано. А щодо інших питань можна сказати, що з великою долею ймовірності це буде швидше озвучення взаємних позицій, спосіб класифікувати проблеми, шукати точки дотику. Але не домовленості", - говорить він.

У той же час, вважає Яременко, зустріч буде мати серйозні і далекосяжні наслідки для зовнішньої політики США в цілому.

"Цілком можливо, що цей саміт матиме величезне значення з іншої точки зору — подальшого руйнування архітектури безпеки і зміни традиційних зовнішньополітичних і безпекових підходів США у виконанні щонайменше одного президента — Дональда Трампа. Це достатньо символічна і етапна зустріч, якої, очевидно, будь-який інший президент США ніколи не допустив би за нинішніх зовнішньополітичних обставин", - зазначає дипломат.

Що стосується Криму, то тут США йдуть за "балтійським" сценарієм, тому очікувати змін з цього питання від зустрічі не варто.

"Не за буквою, а за суттю зараз політика США щодо Криму ідентична до політики невизнання окупації балтійських країн Радянським Союзом. Тоді США мали дипломатичні відносини з СРСР і продовжували обмежене, але співробітництво, і зараз підхід ідентичний. Тому від зустрічі я не очікував би якихось змін на цьому напрямку", - резюмує експерт.

Детальніше про наслідки зустрічі президентів США і Росії для України читайте в матеріалі "Апострофа": Зустріч Трампа і Путіна: на які жертви підуть США і що вигідно Україні.