RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Політика

Новини

28 вересня

Всі новини

Росія і бойовики ДНР-ЛНР заблокували "новорічні" пропозиції України

Пропозиції України про обмін полонених і "новорічний" режим тиші на Донбасі були заблоковані під час переговорів в Мінську.

Про це в інтерв'ю "Прямому" заявив представник України з питань безпеки в Тристоронньої контактній групі Євген Марчук.

Як зазначається, 19 грудня відбулося останнє в цьому році засідання Тристоронньої контактної групи і всіх робочих груп.

"На цьому засіданні Україна запропонувала наступне - ввести режим тиші в період різдвяно-новорічних свят. Але Україна внесла цю пропозицію з такими додатковими обставинами .. Оскільки сьогодні наші військові перебувають в полоні, вони військовополонені в Росії, в Москві, ми внесли пропозицію, що для того, щоб почати режим тиші, російська сторона повинна продемонструвати, крім слів, перш за все, негайне і безумовне звільнення наших військових моряків, повернення їх додому і повернення військового майна і документації", - зазначив Марчук.

За його словами, Україна була готова віддати в обмін на 19 громадян України, які перебувають у в'язницях бойовиків, 66 осіб.

"Ми запропонували обміняти 66 на 19. Що це означає? Ми віддаємо 66 осіб, які відбувають покарання або перебувають під слідством, і отримуємо 19 наших громадян, які перебувають у в'язницях ОРДЛО. Це абсолютно реально. І українська сторона - і ми заявили це офіційно - повністю готова до такого обміну. І документально... Там дуже багато такої повільної і специфічної роботи. Але ми заявляємо, що ми повністю готові з таким розрахунком, щоб десь 27-28-го - а як ви бачите, що це може збігтися з режимом тиші - відбувся цей обмін. Російська сторона і представники ОРДЛО практично не погодилися з такою пропозицією. Висуваються різні контрпропозиції, які сторонами не підготовлені в повному обсязі. Тобто реальний обмін, який може статися до Нового року - 66 на 19 - практично сьогодні заблокований. Наше пропозиція не сприйнята", - уклав Марчук .

Він пов'язав цю зупинку в переговорах з недавнім висловлюванням президента РФ Володимира Путіна, про те, що до президентських виборів дипломатичних рішень з Україною не буде.

"Тобто ми можемо підвести підсумок. Дві пропозиції України і одна пропозиція самих же ОРДЛО сьогодні заблоковані. Це у мене особисто відразу викликало асоціації з відомою заявою президента Росії Путіна про те, що до закінчення виборів російська сторона нічого не буде вирішувати з українською стороною. Я не можу ніяк інакше пояснити, немає інших аргументів... тобто сьогодні ми зустрілися з дуже дивною аргументацією, яка не вписується ні в людське розуміння, ні в людський вимір, ні в дипломатичний, ні в політичний. Три пропозиції - всі три заблоковані. Всі три могли бути реалізовані ", - резюмував Марчук.

Як повідомляв "Апостроф", 13 грудня на КПВВ "Новотроїцьке" окупанти передали українській стороні 13 засуджених, які відбували покарання в тюрмах ДНР. Також терористи ЛНР передали Україні 42 ув'язнених, які висловили бажання відбувати покарання в українських в'язницях, а не на окупованій території Донбасу.