RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Зможемо стримувати Росію: чим корисне розірвання важливого договору про ракети

Скасування Договору про обмеження ракет середньої і малої дальності (ДРСМД) може піти на користь Україні, оскільки дозволить без обмежень розробляти і виготовляти ракетну зброю, покликану стримувати Росію.

Про це заявив заступник директора Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Михайло Самусь, передає "Укрінформ".

"Припинення існування цього договору для України є позитивним, оскільки вона отримає можливості зараз виробляти ракетну зброю без обмежень, які існували в світі до цього часу. Українська армія отримує можливість розробляти і випускати ракети, які зможуть стримувати РФ", - зазначив Самусь.

Він також наголосив, що Росія ще з 1980-х років намагалась спровокувати так звану "ракетну кризу" в Європі і створити умови для розвалу НАТО, тож Україні варто запропонувати США посилити ракетний компонент, використовуючи її територію.

"Варто запропонувати США розташовувати свої ракетні сили не в країнах НАТО, оскільки це може бути використано РФ для реалізації гібридних технологій в інформаційному плані, для політичної корупції, а в Україні... Ми і так знаходимось фактично в стані війни з Росією, і це дасть додаткові важелі для стабілізації та встановлення балансу ситуації. А для Сполучених Штатів це дасть можливість не створювати додаткових ліній розколу в Євроатлантичному просторі, і в той же час створити додаткові інструменти стримування Росії", - вважає експерт.

Відповідаючи на питання Укрінформу, хто на державному рівні повинен ініціювати таку ідею, Самусь зазначив: "Це комплексне питання, і його ініціювати не може одна особа, наприклад, Президент. Є РНБО, є неурядові організації. Рішення повинно вироблятись спільно з міжнародними партнерами з багатьох опцій і воно має бути виваженим".

На думку експерта, наразі для України найбільш гостро стоять проблеми протиповітряної, протиракетної оборони та ситуація на морі. Якщо Україна лише своїми зусиллями розбудовуватиме згадані три компоненти, це займе багато часу, однак є можливість запропонувати певний формат співпраці для США, вважає Самусь.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", Міноборони Росії показало ракету 9М729 і модифіковану версію пускової установки для неї, розробку яких США вважає порушенням договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД).