RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Скандал зі зломом системи е-декларування в Україні: владу звинуватили у брехні

Представники влади України сфальсифікували злам системи електронного декларування, який нібито відбувся 19 серпня.

Про це у своєму блозі написав глава Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

"У спробах врятувати шкури Порошенко, Турчинова і Ко від міжнародної ганьби нардепи – Винник і Геращенко – впали в маразм. Спочатку ми вважали, що вони скоїли злочин – ініціювали злам державного реєстру з деклараціями і самі ж продемонстрували це на широку публіку. Втім, аналіз ситуації та розслідування, проведене ПРООН на місці подій – у НАЗК, звідки є доступ до системи з деклараціями, показав зовсім інше. Депутати сфальсифікували злом системи і ввели суспільство в оману", - пише Шабунін.

"Це був не злам системи, а спланована провокація з боку народних депутатів, яка має на меті дискредитацію системи, її розробників, її замовників – ПРООН, і головне – її адвокатів – громадських антикорупційних діячів", - пише Шабунін.

За його даними, зламу не було. Система захищена від цього, це доведено міжнародною компанією PricewaterhouseCoopers. Таким чином, депутати нібито імітували злом системи тим, що авторизувалися на порталі, що працює в тестовому режимі, і ввели тестові дані в форму декларації, яку потім підписали тестовим ключем. Тобто така декларація не може вважатися справжньою. Ключ був виданий державним підприємством "Українські спеціальні системи", яке Шабунін звинуватив у спробах зірвати запуск е-декларування.

Він зазначає, що скандальна "декларація Рябошапки", а точніше "злам системи" відбувся всього за кілька годин до прес-конференції "депутатів-хакерів".

"Інакше кажучи, якщо б депутати-волонтери заповнили форму декларації від руки і підписали її хрестиком, ніхто б не вважав це за документ. Те ж саме відбувається і зараз, тільки в електронному режимі. Ніякого статусу така форма не несе, це не є документом. Саме це ПРООН сотні разів демонстрував депутатам і чиновникам під час презентації роботи системи", - підкреслив він.

На його думку, всі ці дії направлені на те, щоб дискредитувати систему і згодом отримати привід для скасування кримінальної відповідальності за недостовірні дані в декларації.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Кабміні вказали на недоліки в запущеній системі декларування, які дозволяють чиновнику уникнути кримінальної відповідальності за подачу неправдивої інформації.