RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Експерт розповів, як Україна може повернути гроші Лазаренка

Знайдені у Литві гроші екс-прем'єр-міністра Павла Лазаренка - тільки частина його статку, який вже давно міг бути конфіскований.

Таку думку в коментарі "Апострофу" висловила Дар'я Каленюк, юрист і виконавчий директор Центру протидії корупції.

"[Знайдені в Литві гроші Лазаренка] це частина з 250 млн доларів, які заарештовані в п'яти країнах світу і стосовно яких йде провадження в суді у Вашингтоні, в рамках якого американські прокурори доводять злочинність походження цих грошей. Всі 250 млн і відсотки були б вже давно конфісковані, якби не оскарження самого Лазаренка, який найняв дорогих адвокатів і затягує судовий процес в Америці, доводячи, що гроші кристально чисті і мають бути повернуті йому", - сказала Каленюк.

За словами експерта, частина грошей Лазаренка зберігається в банку в Антигуа, і Україна могла б отримати їх назад.

"Сюрпризом цього року стало рішення прокуратури Антигуа, яка конфіскувала близько 66 млн доларів Лазаренко, керуючись своїми законами. Ці гроші були арештовані на рахунках банку Eurofed в Антигуа і також є частиною пакету з 250 млн доларів, арештованих по всьому світу і стосовно яких йде процес в США. Колись цей банк належав власне Лазаренку, який через свою фінансову установу викачував хабарі з України. В Антигуа є закон, який дозволяє конфіскацію грошей, якщо їх власник вже засуджений за кордоном за якийсь злочин. Так як Лазаренко вже давно засуджений в США за відмивання грошей, про цей закон і згадали прокурори в Антигуа, які вирішили не чекати результатів судового розгляду цивільного позову в США, який вже триває з 2005 року", - зазначила вона.

"Якби Україна включилася зараз в переговори з Антигуа на найвищому політичному рівні, то хоча б частину цих грошей можна було б повернути в Україну", - підкреслила Каленюк.

Крім того, за її словами, Україна могла б допомогти і США у розслідуванні справи Лазаренка.

"Україна може суттєво допомогти американцям, надавши докази злочинного походження 250 млн, чи хоча б частини з них. Наприклад, якби хтось дав свідчення, що дійсно платив в 15-20 років назад хабара Лазаренку. У прокурорів США є документи і банківська інформація про рух коштів, які показують, що значна частина з 250 мільйонів відбуваються з транзакцій від офшорних компаній, які контролювалися Тимошенко і її чоловіком. Ця інформація публічна. Але цього недостатньо, щоб швидко конфіскувати гроші, і Лазаренко використовує відсутність свідків для затягування процесу. Показання Юлії Володимирівни, наприклад, про те, що Лазаренко вимагав у неї відкати, могли б допомогти конфіскувати у Лазаренка його мільйони вже в найближчі місяці. Але, очевидно, що Тимошенко навряд чи піде на таке щире зізнання, що для неї дорівнює політичному самогубству", - підсумувала експерт.

Як повідомляв "Апостроф", офшори Павла Лазаренка були знайдені в базі даних так званого Панамагейту.