RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

Всі новини

В Україні розповіли, як влада використовує антикорупційний орган для легалізації сумнівних доходів

Національне агентство з питань протидії корупції (НАЗК) складається з підконтрольних владі людей і фактично легалізує неправомірні доходи.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів український юрист, колишній заступник генпрокурора Віталій Касько.

Серед причин, за якими новостворений антикорупційний орган не виправдав очікувань, юрист називає підконтрольність членів НАЗК владі.

"Це сталося саме через те, що членами НАЗК в більшості своїй були обрані люди, які підконтрольні тим, хто керував такими конкурсами. Був один професійний член НАЗК, якого підтримувала громадськість – Руслан Рябошапка, він до останнього перебував у складі, він дійсно фахівець у цьому, але будучи в меншості в цьому органі, він не зміг вплинути на ситуацію. І зараз там вже гарна більшість, яка знаходить спільну мову між собою. І НАЗК зараз використовується, по суті, для легалізації незаконних доходів", - говорить Касько.

При цьому юрист звертає увагу на те, що НАЗК дійсно часто повідомляє про знайдені порушення в деклараціях чиновників. Але практично завжди це дрібні невідповідності, які оперативно виправляються і за які нікого не карають.

"Це така собі легалізація доходів сумнівного походження. Якщо нам був потрібен такий орган із запобігання корупції, то ми його отримали, але я думаю, що не цього суспільство домагалося", - відзначає юрист.

При цьому Касько в цілому добре оцінює те, що в Україні запущена система електронного декларування.

Детальніше читайте в повному тексті інтерв'ю юриста "Апострофу": Для зрушень в ряді сфер досить, щоб Порошенко не втручався, але він в цьому не зацікавлений - Віталій Касько.