RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

За справу візьмуться радикали: названі причини, чому можуть розгорітися масові протести в Києві

Масові протести в Києві можуть розгорітися в разі імплементації політичної частини Мінських угод.

Таку думку у своїй колонці на "Апострофі" висловив експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко.

Він зазначає, що протестна активність під стінами Ради пройшла фазу ескалації і очікувати гарячих моментів можна в разі прийняття владою серйозних політичних рішень.

"Вона може відновитися в разі імплементації політичної частини Мінських угод, коли на авансцену протестів вийдуть праворадикальні організації, що, як відомо, відрізняються більш різкими методами у бажанні достукатися до політиків, ніж більш ліберальна частина населення. У такому разі ми можемо, звичайно, очікувати і досить великих зіткнень з поліцією, і дуже серйозних наслідків", - вважає Петренко.

За його словами, на даний момент перед владою стоїть завдання мінімізувати в медійному просторі питання про Мінські угоди і щоб реалізація політичної частини домовленостей не виглядала як капітуляція України. Тут же експерт відзначає, що при впливі нинішньої влади на ЗМІ це може у неї вийти.

Петренко також вказує на ще один важливий момент. Праворадикальні організації знаходяться під безпосереднім контролем олігархів і впливових людей.

"Відповідно, їхня позиція теж буде важлива. Безумовно, є політичні сили і конкретні політичні фігури, які б хотіли максимально послабити президента і зайняти його місце. І це питання теж може бути використане. Можливо, одним із завдань [спецпредставника Держдепартаменту США щодо України] Курта Волкера буде розставити пріоритети і знайти правильні домовленості з тими людьми, які впливають на праворадикальні організації", - говорить він.

Експерт зазначає, що деякі з організацій, які спочатку виходили на протест під Радоюз вимогами широкої політичної реформи обмежилися питанням про зняття депутатської недоторканності так як бояться санкцій з боку влади.

"Саакашвілі ж, по суті, нема чого втрачати, він навіть не громадянин України. Очевидно, що у нього є підтримка частини істеблішменту США, оскільки за інших варіантів він вже давно або сидів би у в'язниці, або був би висланий з країни. Без підтримки впливових країн, яким Україна зобов'язана, Саакашвілі б тут не було. Значить, у них теж є зацікавленість у Саакашвілі. Можливо, це якраз один з моментів впливу на рішення президента і, зокрема, в питанні імплементації Мінських угод", - пояснює Петренко.

У зв'язку з цим експерт припускає, що наметове містечко під Радою не буде розібране незабаром, але поки буде перебувати в латентному стані і оживе при розгляді певних питань.

Детальніше читайте в матеріалі на "Апострофі": Вигідно багатьом: хто використає конфлікт Порошенка і Саакашвілі.