RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Гучний закон щодо Донбасу: джерела розповіли, як і чому так довго збирали голоси в Раді

Частина депутатів Верховної Ради не готові були голосувати за законопроект №7136 про реінтеграцію Донбасу через відсутність в ньому згадки про Крим, значного розширення президентських повноважень і деяких інших моментів.

Про це "Апострофу" повідомили самі депутати.

Голосувати за вказаний закон в повному складі були готові депутати фракції "Радикальна партія" Олега Ляшка.

"У нас немає запасу в 50-60 голосів, як це буває. Ми не впевнені, що проголосує БПП, хоча повноваження президента там чітко прописані та значно збільшені. "Самопоміч" навряд чи проголосує, тому що [віце-спікеру ВР Оксані] Сироїд треба, щоб обов'язково було прописано слово "війна", хоча, за нашою інформацією, в їх фракції не всі проти цього законопроекту, у "Батьківщині" теж 50 на 50, тобто проголосують чи ні. Але все виглядає дуже ризиковано. Нам не вистачає щонайменше кількох голосів. Але це вже смішно: ми просимо Захід нас захистити, а самі не можемо ухвалити те, що треба", - розповідав 16 січня один з членів" Народного фронту".

У деяких депутатів було багато зауважень до пунктів, які розширюють повноваження президента - створювати оперативні штаби, призначати командувачів. Найбільше критики з приводу цієї норми виходило від депутатів "Батьківщини".

"Якщо приймуть (закон) в такому вигляді, то станеться фактично узурпація влади президентом", - заявив один з депутатів цієї політсили.

Безліч суперечок було також через відсутність Криму в назві документа і фактичний дозвіл на торгівлю в окупованими територіями.

"Торговельні потоки все одно існують, просто влада вирішила їх очолити. А рішення не включати Крим в назву - це така логіка президента. Він хотів прописати його чисто декларативно", - заявив один з депутатів.

За словами співрозмовників, необхідні голоси шукали під час переговорів з позафракційними депутатами і фракцією "Самопоміч".

В кінцевому підсумку за документ проголосували 280 нардепів. У повному складі за нього голосували і "Батьківщина", і "Самопоміч".

"Визнання факту російської окупації є критично важливим для України, оскільки ми воюємо з Росією, але не могли сказати, що Росія - окупант", - пояснила позицію своєї фракції Сироїд, зазначивши, що політсила все ж незадоволена деякими моментами в законі.

Схожі аргументи привели і представники "Батьківщини".

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа" - Торгівля з ОРДЛО й не тільки: сім речей, які треба знати про гучний закон щодо Донбасу.