RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Воєнний стан не відобразиться на медпослугах - Богомолець

Запровадження воєнного стану в десяти областях України не повинно відбитися на наданні медичних послуг населенню, в той же час потрібно виправити всі помилки, які були допущені в питаннях цивільної безпеки.

Про це голова комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець написала в своєму блозі на сайті "Українська правда".

За її словами, в соцмережах останні дні ходять панічні настрої щодо воєнного стану, який введений в ряді регіонів України.

"Як голова парламентського комітету з питань охорони здоров'я, хочу звернутися до українців і заспокоїти їх: ніяких змін - ні на гірше, ні на краще, на жаль - в цей період не буде, - сказала депутат.

Проте, за її словами, під час воєнного стану військове командування може встановити особливий режим обігу ліків, у складі яких є наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори, а також інші сильнодіючі речовини. Також, в разі необхідності, можливе впровадження нормованого забезпечення населення лікарськими засобами і виробами медичного призначення. У разі створення військових адміністрацій в прикордонних областях, саме вони будуть здійснювати управління закладами охорони здоров'я.

"Але на отримання медичних послуг лікаря введення воєнного стану не повинно вплинути. При цьому, вважаю, що нинішня складна ситуація - можливість звернути увагу на помилки і обговорити їх", - написала Богомолець.

На її думку, зараз в країні недостатньо опрацьовані евакуаційні маршрути лікувальних і освітніх установ, не проведено ревізію всіх бомбосховищ і їх санітарних станів, а Військово-медична доктрина - недосконала.

"Ще в 2015 році я наполягала на тому, що ми повинні застосувати комплексний соціально-орієнтований підхід до впровадження цього документа. В умовах війни з Росією ми повинні негайно відновити обов'язкову військову підготовку для всіх медиків. Наші лікарі повинні глибоко знати основи військової медицини. Цього, на жаль, в документі немає ", - заявила голова комітету.

Богомолець вважає необхідною обов'язкову фізичну і військово-медичну підготовку в школах для вчителів і учнів, а також проведення навчань для населення з цивільної оборони з елементами військово-медичної підготовки, а також навчання базовим навичкам домедичної підготовки.

"У критичний момент ми можемо відчути цю стратегічну помилку на собі. Мені вдалося лише частково виправити ситуацію, створивши тренінговий центр для парамедиків в системі МВС, тому кожен поліцейський, пожежник, рятувальник вже найближчим часом буде володіти навичками і вміннями з порятунку життя за програмою медичної підготовки. Однак в межах всієї держави цього однозначно мало. Ми терміново повинні переглянути підхід до важливих питань з підготовки медиків та населення в умовах воєнного стану і прямо зараз почати працювати, щоб всі зазначені прогалини були ліквідовані ", - підсумувала Ольга Богомолець.