RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Важливо відмовитися від політики: Луценко прокоментував розслідування по Байдену

За українським законодавством, екс-віце-президент США Джо Байден і його син Хантер законів не порушували.

Про це повідомив екс-генпрокурор Юрій Луценко, повідомляє УНІАН.

Йдеться про участь Хантера Байдена в українській компанії Burisma, і, згідно з нормами українського законодавства, приводів для порушення розслідування у України немає, пояснює Луценко. Втім, якщо у США є підстави припускати, що їх громадяни порушили американські закони, і для цього буде потрібна допомога українських правоохоронних органів, США можуть на неї розраховувати. Але ініціювати таке розслідування можуть тільки американці, наполягає колишній генпрокурор.

Формат співпраці може мати різні форми. Це можуть бути відповіді на задані американською стороною питання, або робота в спільній слідчій групі.

"Більш швидкий варіант - спільна слідча група ... Це справа, якщо вона буде ініційована в США, звичайно, може рухатися", - вважає Луценко.

Питання BURISMA і участі в ній Байденом піднімалося, серед інших, на зустрічі Юрія Луценка та особистого адвоката Дональда Трампа Рудольфа Джуліані.

Джо Байден є основним конкурентом Дональда Трампа на майбутніх президентських виборах, які відбудуться в 2020-му році. Цей факт робить ситуацію особливо делікатною. Тому Юрій Луценко і наполягає на суворому дотриманні юридичної складової можливого розслідування, щоб не нашкодити американо-українським відносинам.

"Не дай Бог, у себе - це значить, що ми, заздалегідь знаючи про відсутність своєї юрисдикції, просто беремося за те, що виконати не можна. В результаті, станемо ворогами обох сторін", - застерігає Юрій Луценко.

Згадувана зустріч Луценка з Джуліані відбулася в січні 2018 го, на ній тоді ще генпрокурор Луценко цікавився у Рудольфа Джуліані, "в які двері стукати", щоб повернути в Україну гроші, вкрадені режимом Януковича. За даними колишнього генпрокурора, в США урядом Януковича були розміщені українські облігації зовнішньої позики на суму близько 7 мільярдів доларів, із зобов'язанням по виплаті одному з хедж-фондів США.

За словами Луценка, він погодився на зустріч з Джуліані, тому що хотів домогтися загального слідства над грошима "злочинного угруповання Януковича, величезна частина з яких знаходиться в США".