RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Україна готує запровадження нового паспортного режиму з Росією: коли і чого очікувати

Міністерство закордонних справ України ініціює заборону для українських громадян їздити в Росію за внутрішніми паспортами.

Про це написав у Twitter державний секретар МЗС Андрій Заєць.

"МЗС України підготувало на розгляд Уряду пропозиції про в'їзд українців до Росії за закордонними паспортами. Пропозиція підтримана всіма причетними органами влади. Так буде безпечніше!" - зазначив чиновник зовнішньополітичного відомства.

У коментарі УНІАН директор Департаменту консульської служби МЗС України Сергій Погорельцев пояснив, що існує проект постанови Кабміну, яким передбачена зупинка дії деяких пунктів угод з РФ, укладених до початку російської агресії. Зокрема, це відноситься дозволу перетинати кордон з РФ за пред'явленням внутрішнього паспорта громадянина України та свідоцтва про народження для дітей до 16 років.

У разі прийняття урядом цієї постанови з 1 березня 2020 року до громадян України, які перетинають кордон з РФ, будуть застосовуватися положення Закону "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України. Цим законом встановлено такі документи, які дають право громадянину України на в'їзд або виїзд з країни: паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний і службовий паспорти України, посвідчення особи моряка, посвідчення члена екіпажу і посвідчення особи на повернення в Україну (дає право тільки на в'їзд в Україну).

Посилаючись на дані адміністрації Державної прикордонної служби України, Погорельцев зазначив, що необхідність внесення змін до угоди 1997 і 2011 років з РФ пояснюється тим, що щорічно зростає кількість випадків виявлення підробок як свідоцтв про народження, так і внутрішніх паспортів у формі книжечки.

Крім того, за його словами, "існуючий спрощений режим поїздок громадян України в РФ в умовах збройної агресії останньої не адекватний загрозам національній безпеці України".

Чиновник пояснив, що громадяни України, які перебувають в Росії, можуть оформити біометричні закордонні паспорти, звернувшись до посольства України в Москві і консульські установи в Санкт-Петербурзі, Ростові-на-Дону, Єкатеринбурзі або Новосибірську. За його словами, таким правом вже скористалися понад 4 тисячі громадян України.

Як повідомляв Апостроф, члена партії "Єдина Росія", який активно підтримував окупацію Кримського півострова, Ігоря Кучерявого затримали на КПВВ "Каланчак" на адмінмежі з Кримом після того, як він спробував отримати закордонний паспорт на материковій частині України.