RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Війна, обмін полоненими і "Червоний Хрест": про що заявили лідери "нормандської четвірки" після саміту

В ході саміту в "нормандському форматі", який пройшов в Парижі у понеділок, 9 грудня, вдалося домовитися про декілька ключові питання, що стосуються Донбасу.

Про них стало відомо на брифінгу за підсумками зустрічі.

"Ми обговорили припинення вогню на сході України. Учасники саміту домовилися про введення безстрокового режиму припинення вогню до кінця року. Домовилися про обмін ув'язненими за принципом "всіх на всіх", - заявив президент України Володимир Зеленський.

За його словами, масштабний обмін полоненими відбудеться до кінця року.

"Найголовніше для мене - людське життя. Я приїхав сюди заради обміну полоненими, і він відбудеться. Орієнтовна дата - 24 грудня, але ми домовилися зробити це в цілому до 31 грудня", - сказав він.

Крім цього, за словами Зеленського, СММ ОБСЄ повинна буде перейти в режим роботи 24/7. Також було обговорено розведення сил ще в трьох точках на Донбасі до кінця березня, крім тих, де розведення вже відбулося.

У свою чергу, президент Росії Володимир Путін підтримав ідею підготувати обмін за формулою "всіх встановлених на всіх встановлених".

У відповідь на слова українського президента про вплив Росії на бойовиків Путін заявив про важливість прямих переговорів між Україною і "невизнаними республіками": "Жоден конфлікт в світі не верішувався без діалогу між конфліктуючими сторонами".

Сторони також підтримали розробку і реалізацію довгострокового плану з розмінування територій. Крім цього, було озвучено домовленість щодо допуску працівників міжнародної організації "Червоний хрест" в зону військового конфлікту на Донбасі. До цього моменту бойовики не допускали їх на територію тимчасово окупованого Донбасу.

Як повідомляв "Апостроф", раніше лідери "нормандської четвірки" оприлюднили підсумковий документ саміту.