RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

500 євро за ніч: журналіст вказав на цікаві моменти у візиті Зеленського і його команди в Париж

Деякі елементи офіційного візиту президента Володимира Зеленського та його команди на саміт в Парижі нагадували туристичну поїздку.

Про це йдеться в статті журналіста Сергія Сидоренка на сайті "ЄП".

Він нагадав, що офіційна частина візиту розпочалася лише у понеділок о 15:00 за місцевим часом (о 16:00 за Києвом), коли президентський кортеж прибув до Єлисейського палацу. Закінчилася програма невдовзі після першої години ночі за місцевим часом. Після прес-конференції на ґанку готелю, де жила українська делегація, Зеленський сказав, що хоче якнайшвидше полетіти додому.

Журналіст зазначає, що візит до Парижу виявився "триденним" - президент і вся делегація прибули до столиці Франції в неділю. І це не був пізній рейс. У неділю ввечері один з українських журналістів зустрів президента, який гуляв вулицями разом з представниками ОПУ та СБУ, а речниця Юлія Мендель у неділю мала можливість запостити в Instagram своє відео з-під Ейфелевої вежі.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Вогні Парижа.

Публикация от Iuliia Mendel (@iuliia_mendel)


У понеділок вранці жодних міжнародних зустрічей у президента не було. Для французів (які мають гарантувати безпеку усіх іноземних лідерів та супроводжувати їх) ця частина дня значилася як приватна програма.

Відльот Зеленського з Парижа відбувся у вівторок близько другої дня.

В ОПУ виданню підтвердили, що українська делегація прилетіла в Париж за день до саміту, запевнивши, що і в неділю, і в понеділок проходили робочі наради.

"Ми закінчували підготовку до "нормандського саміту", було ухвалене рішення робити це в Парижі, оскільки в Києві постійно виникають поточні питання, які відволікають. В Парижі цього менше", – пояснив заступник голови ОПУ Кирило Тимошенко.

"Оскільки брифінг після саміту закінчився глибоко вночі, було ухвалене рішення переночувати і вилетіти наступного дня", – пояснив Тимошенко.

"Пояснення спірне. Не лише через питання про доцільність витрачання бюджетних коштів через недільний приліт. Вартість одномісного номера зі сніданком у п'ятизірковому Sofitel, де зупинилася команда президента, на booking.com стартує від 500 євро за ніч, тому навіть зі знижками за масовість додаткова ночівля величезної української делегації обійшлася державі в копієчку; та й стоянка літака в аеропорту не є безкоштовною", - пише журналіст.

"Резервний день" для президента означає, що й у інших членів команди (а в Париж полетіли два міністри, голова СБУ, виконавчий директор "Нафтогазу", ключові керівники ОПУ тощо) не було інших справ після "нормандської зустрічі".

"Так, саміт справді затягнувся до ночі, і рішення переночувати в Парижі є цілком виправданим, але затримка там до пообідньої пори неодмінно викликає запитання: то виходить, у Києві справ немає?", - йдеться в статті.

Як повідомляв "Апостроф", на офіційному сайті Офісу президента Володимира Зеленського відредагували документ, який був прийнятий лідерами України, Росії, Франції та Німеччини за підсумками саміту в "нормандському форматі" в Парижі.