RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Проблеми збереглися: журналісти оцінили проект про гральний бізнес, підтриманий на комітеті Ради

Комітет Верховної Ради з питань податкової політики проголосував за передачу в зал парламенту законопроекту про легалізацію грального бізнесу, в тексті якого збереглися головні проблеми, які дають преференції для незаконних букмекерів і обурюють громадськість.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа" - "Картковий будиночок турбо¬легалізаціі ігорки: під кого поспішають депутати".

"Найголовніші "пробоїни" документа, що дають всі можливі преференції букмекерам, залишилися на своїх місцях", - вказується в матеріалі.

Одним з положень закону, на якому наполягали експерти і учасники ринку, було впровадження онлайн-системи моніторингу в гральному бізнесі, яка дозволила б контролювати доходи операторів з метою запобігання тіньових схем. Тут журналісти звернули увагу на ст.39 ч.5 проекту, згідно з якою букмекери фактично зможуть "ховати" свої доходи.

"Це нівелює підхід, при якому існує єдина державна система онлайн-моніторингу", - зазначили журналісти.

Також наголошується, що новий закон не завадить залам торговельних автоматів видавати себе за букмекерів, взявши у них приміщення в оренду. Крім цього, в ст.40 ч.4 в Україні пропонується запровадити мальтійську модель грального бізнесу, і такі ліцензії не приймаються в ряді країн, аж до того, що проти організаторів заводять кримінальні справи щодо відмивання грошей.

Відповідно до думки експертів, в законопроекті відсутні обмеження по видам букмекерської діяльності і внаслідок цього у букмекерів залишається можливість заробляти на симуляторах казино або "одноруких бандитах". Такого роду діяльністю вже займається букмекерська контора "Парі-Матч", наприклад.

У ст.35 документа вказана підозріла, на думку експертів, норма щодо "вхідного квитка" на гральний ринок - її називають занадто лояльною. Зокрема, діючим в Україні конторам "Парі-Матч" і "Фаворит" доведеться заплатити всього по 34 тисячі гривень за один пункт, а для нових гравців створюється бар'єр у вигляді завищених оплат при вході на ринок. При цьому в законопроекті відсутні обмеження по кількості букмекерських ліцензій. На "підтримку" букмекерів також була прописана стаття 47, де для цих гравців не було передбачено обмежень щодо імітації інших видів азартних ігор.

"Це далеко не повний перелік "облизування" букмекерів в законопроекті. Можна згадати право не передавати контролюючим органам персоналізовані дані гравців, проведення ідентифікації після першого виграшу, а не першої ставки, право за допомогою нюансів верифікації "відсікати" небажаних гравців і безліч інших", - зазначили журналісти в матеріалі.

Як повідомляв "Апостроф", раніше комітет ВРУ з питань податкової політики передав для голосування в зал "доопрацьовану" версію відхиленого раніше законопроекту №2285-д "Про легалізацію грального бізнесу", в яку внесли всього дві правки.