RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Бюджети недоотримують колосальні суми: депутат Холодов попередив про наслідки картельної змови на тютюновому ринку

Держава і місцеві бюджети недоотримують сотні мільйонів гривень податків через картельну змову на ринку тютюнової продукції.

Про це в інтерв'ю "Гордону" розповів народний депутат від "Слуги народу", заступник голови фінансового комітету парламенту Андрій Холодов.

"Втрачають всі: роздріб - прибутки і робочі місця, оптовики не можуть розвивати сегмент. Всі дані є в рішенні Антимонопольного комітету від жовтня 2019 року", - розповів депутат.

Він заявив, що підтримує позицію президента щодо демонополізації тютюнової галузі, оскільки через монополію страждають громадяни. Пройшло 2,5 місяця з моменту зустрічі президента з представниками тютюнових компаній-виробників, а рішення питання щодо рівних умов на ринку немає.

"Вони оплачують існування монополій зі своєї кишені - в одній пачці сигарет за 40 гривень вартість монополії - 3 грн. Помножте це на 365 днів в році і на кількість курців в Україні ... Виробники пообіцяли, що монополії на ринку не буде - але почалися політичні ігри навколо підписання якогось Меморандуму про шляхи розвитку галузі в Україні", - пише в Facebook Холодов.

Депутат зазначає, що компанії, які рішенням АМКУ (від 10.10.2019 №697-р) визнані учасниками картельної змови, отримали можливість використовувати Меморандум для захисту в судах і оскаржувати штраф в 6,5 млрд грн, і інших результатів документ не дав. На його думку, також немає виходу з конфлікту між монополістами з одного боку і роздрібною торгівлею - з іншого.

"Проблему намагалися вирішити внесенням поправки №8 до законопроекту 1049, яка встановлювала єдині торговельні націнки для опту - 7% і 13% - для роздрібу. Законопроект підтримали. За словами виробників, це - "неринковий метод", і це захист монополії. Навіть якщо буде політична воля скасувати поправку, то рішення можна буде приймати після ліквідації монополії на ринку", - зауважив він.

Меморандум містить норми, які суперечать рішенням АМКУ, вважає Холодов. Політик вважає виходом необхідність виконання вимог законодавства, Рішення та Рекомендації АМКУ і забезпечити виконання вказівок президента про створення рівних умов на ринку.

Відповідаючи на питання про поправку в законопроект №1049, після прийняття якої почалися скандали, Холодов повідомив, що його колега Олександр Дубинський подав пропозицію, щоб законодавчо розділити маржу між оптовиком і роздробом, щоб всі заробляли однаково. Тютюнове лобі влаштувало скандал, погрожувало закрити фабрики і так далі.

"Це був шантаж. Правка Дубинського №8 до законопроекту №1049 стала "правкою Холодова", а потім зажила своїм життям і стала мемом", - розповів депутат.

Також він відкинув причетність до ініціативи про підвищення акцизу на тютюн для нагрівання для систем IQOS і GLO, хоча вважає, що підвищення вартості будь-яких тютюнових виробів сприятиме оздоровленню населення. Що стосується скандалів, то депутат пов'язав їх зі своєю політичною кар'єрою, а не фактами. Він допустив, що атака могла бути пов'язана не тільки з тютюновим ринком, але і з кріслом голови КМДА, яке, як вважають деякі експерти, Холодов може зайняти після місцевих виборів.