RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Перетворюється на інструмент політичної боротьби: нардеп закликав звільнити Ситника, щоб зберегти НАБУ

Народний депутат України Олексій Гончаренко заявив, що скандали, пов'язані з діяльністю антикорупційних органів в Україні, свідчать про їх політичну вмотивованість, і звільнення Артема Ситника має стати одним з перших кроків для зупинення деградації антикорупційних інституцій.

Про це депутат заявив в статті для "Української правди".

"Концепція боротьби з корупцією шляхом створення незалежних органів виглядає чудово в теорії, однак на практиці в справу втручається політична культура і людський фактор. З початком президентства Володимира Зеленського антикорупційні органи потрапили в ряд скандалів. У грудні 2019 року за рішенням суду директор НАБУ Артем Ситник виявився в реєстрі корупціонерів - він не задекларував дорогий відпочинок, який оплатили інші особи. Так головний антикорупційний орган продовжує очолювати людина, якого назвали корупціонером", - пише депутат.

Депутат зазначив, що після того, як цей факт був оприлюднений, він написав листи президенту і главі парламенту з вимогою звільнити Ситника і публічно закликав його піти з посади. На наступний день НАБУ провело обшуки в будівлі одеського телеканалу "Думська-ТВ", який належить другу нардепа, і він назвав це помстою.

Гончаренко нагадав, що в створення НАБУ вклали ресурси як українські платники податків, так і міжнародні партнери. Але за роки роботи НАБУ під керівництвом Ситника не було значних результатів або викриттів.

"НАБУ перетворюється в інструмент політичної боротьби і без перезавантаження очікувати реальних результатів не доводиться. Риба гниє з голови, і, якщо не замінити Ситника, існує загроза розвалу всієї інституції", - зазначив Гончаренко.

Депутат вважає ситуацію з антикорупційними органами тестом для президента Зеленського.

"Потрібно не допустити деградації антикорупційних інституцій. Вважаю, що першим кроком має стати звільнення з посади Ситника. Не можна залишати на посадах людей, які підтвердили свою неефективність або заангажованість", - зауважив він.

13 грудня 2019 Рівненський апеляційний суд не задовольнив апеляційну скаргу і залишив без змін постанову Сарненського райсуду від 6 вересня 2019 про визнання Ситника винним в скоєнні адміністративного правопорушення, пов'язаного з корупцією, передбаченого ч .1 ст. 172-5 КУпАП. Він був внесений до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов'язані з корупцією правопорушення.

Раніше в Києві активісти вийшли на протест проти глави Національного антикорупційного бюро України Артема Ситника, вони вимагали його звільнити оскільки той визнаний винним в корупційному правопорушенні.