RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

18 травня

Всі новини

Зриває банк: названо ім'я українського олігарха, якому на руку перемога Байдена

Український олігарх Віктор Пінчук виграє в ситуації з перемогою на президентських виборах в США Джо Байдена.

Про це в коментарі "Апострофу" розповів доктор політичних наук, фахівець із зовнішньої політики США Сергій Галака.

Це пов'язано з тим, що представники Демократичної партії відіграють ключову роль у відносинах Вашингтона і Києва. У цих зв'язках головним серед українців вважається саме Пінчук. Він реалізовує з США ряд проектів. Тому його позиції зміцняться.

"У той же час, перемога Байдена на виборах - не найкраща новина для Фірташа і Коломойського", - сказав Галака.

Пінчук багато років пов'язаний з сім'єю екс-кандидата в президенти США Гілларі Клінтон, яка все ще зберігає величезний вплив у своїй партії (наприклад, новий віце-президент США Камала Харріс вважається її креатурою). Колись Гілларі і її чоловік виступали на бізнес-форумі Пінчука Yalta European Strategy. Їм за це платили хороші гонорари. А на президентських виборах 2016 року магнат інвестував мільйони доларів в її передвиборчу кампанію.

Пінчук має хороший вплив на відносини з США. Він фінансує поїздки українських політиків за океан, організовує програми - від освіти до боротьби з корупцією. Його діяльність не зупинялася й під час президентства Дональда Трампа. А після перемоги Байдена вона більш зміцниться.

Однак експерти відзначають, що його діяльність також пов'язана з російським ринком. Тому це не обов'язково буде хорошим сигналом для України.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Друзі і вороги Байдена в Україні: хто виграє від зміни влади в США.