RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Україна могла купити вакцину від Covid-19 в п'ять разів дешевше - розгорається скандал

В МОЗ зірвали закупівлю вакцини від коронавірусу виробництва Serum Institute of India, яку Всесвітня організація охорони здоров'я купує за ціною 3 долари за вакцину. Натомість МОЗ уклало контракт на закупівлю китайської вакцини Sinovac Biotech, яка коштує в 5 разів дорожче.

Про це повідомила народний депутат від партії "Голос" Олександра Устінова з посиланням на відповідь підприємства "Медичні закупівлі" на власний депутатський запит.

За її словами, закупівлю індійської вакцини в ручному режимі зірвав глава МОЗ Максим Степанов. Підприємство "Медичні закупівлі" вело перемовини з Serum Institute of India – найбільшим світовим виробником вакцин, однак на фінальному етапі підписання договору їх скасувало МОЗ.

"Вакцину саме цього виробника закуповували для COVAX - всесвітньої ініціативи по боротьбі з COVID-19. Тепер замість цього ми отримаємо китайську вакцину компанії Sinovac Biotech по $17,85 за дозу, а мали шанс купити вакцину ледь не по $3, тобто в понад 5 разів дешевше!", - написала Устінова.

Політик додала, що проведені в Бразилії дослідження показали, що ефективність цієї вакцини складає 50%, на відміну від вакцини інших виробників, ефективність яких 90% і вище.

"Жодна країна ЄС цю вакцину не придбала", - наголосила Устінова, додавши копію відповіді підприємства "Медичні закупівлі" на депутатський запит.

"Конкурс Степанова" з усіх виробників пройшов лише один – Sinovac Biotech, а фірмою-постачальником стало українське акціонерне товариство "Леккхім". Український виробник виступив вже всім нам звичною "компанією-прокладкою", а ціна знову виявилася захмарною", - прокоментувала закупівлю Устінова.

Нардеп звернула увагу, що інші світові розробники вакцин пропонують ціни набагато дешевше, ніж китайський виробник: у $2, $8,5 та $12 за дозу.

Зараз Україна замовила усього 1,9 млн доз, а тому на вакцинацію може розраховувати менше 1 мільйона українців.

"Тобто крім обіцяних 8 мільйонів доз допомоги від COVAX, станом на початок 2021 року Україна, як держава, не мала жодної законтрактованої дози вакцини. Ще 5 мільйонів доз "Лекхім" хоче, зокрема, розпродати самотужки підприємствам. Іншої вакцини ні в кого іншого все одно не вийде купити, адже жодна інша вакцина не зареєстрована в Україні. І найбільші шанси на реєстрацію має лише російський "Спутнік V"", - резюмувала нардеп.

Як повідомляв "Апостроф", управляти закупівлею вакцини від коронавірусу буде радник глави Офісу президента Михайло Пасічник, якого ЗМІ звинувачують в розкраданні бюджетних коштів.