RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Міністр Чернишов спробує покинути Кабмін до того, як людям прийдуть "космічні" платіжки - ЗМІ

Міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов шукає варіанти, як піти з посади протягом місяця, щоб не брати участь у підготовці до опалювального сезону і процесі підвищення тарифів на комунальні послуги.

Про це пишуть "Українські новини".

Як пише ЗМІ, міністр хоче або отримати посаду прем'єра або віце-прем'єра з питань інфраструктури, або піти з Кабмінув комерційний сектор.

Минулої зими президент доручив провести аудит вартості комунальних послуг, щоб виключити корупційну складову. У Мінрегіоні доручення не виконали, майже не змінилася ситуація з заборгованістю населення за послуги. За даними Держстату, на кінець першого півріччя 2021 споживачі заборгували постачальникам 66,3 млрд грн, з яких 24 млрд грн - борги за газ, а ще 21,5 млрд грн - за тепло і гарячу воду. "Укртеплокомуненерго" прогнозує зростання тарифів на тепло в опалювальному сезоні на 15-70%.

Одним з форматів, які розглядають в ОПУ для погашення невдоволення виборців є пошук "козла відпущення", яким "може стати міністр регіонального розвитку Чернишов. Міністр, в свою чергу, ймовірно, вирішив діяти "на випередження", пише видання.

"Однією з тактик стало поширення в ЗМІ інформації про можливі прем'єрські амбіції, публікація різних "експертних" і "стратегічних" колонок та інтерв'ю. При цьому він показово уникав теми тарифної політики і якості комунальних послуг... У своїй колонці до Дня Незалежності він згадує про децентралізацію (якою багато регіонів залишаються незадоволені), індустріальні парки (до яких є претензії), реформу містобудування (в гальмуванні якої його неодноразово звинувачували). Про те, як Мінрегіон збирається підвищувати прозорість тарифоутворення на місцях жодного слова", - йдеться в статті.

"Чернишов явно не збирається "бруднити руки" про реальну, а не кабінетну підготовку до опалювального сезону, від якої експерти не очікують нічого хорошого. Коли регіони залишаться без тепла і світла, а вішати всіх собак будуть на міністра - навряд чи комусь таке сподобається", - зазначають автори матеріалу.

Переформатування уряду восени може не відбутися, і міністри залишаться при своїх відомствах, йдеться в матеріалі.

"Більш того, свій інтерес залишити міністра на посаді має будівельне лобі, яке просувало Чернишова на цю посаду ще до його призначення в Київську облдержадміністрацію. Звичайно ж, побудовані під міністра схеми в недореформованих органах будівельного контролю не впадуть відразу, зазначають учасники ринку. Але все ж мати певну систему стримувань і противаг навіть в тіньовому секторі розподілу корупційної ренти від будівельної мафії - зручно всім протиборчим в цій "галузі" сторонам", - додають автори.

"Таким чином, єдиним способом уникнути публічної відповідальності за провал опалювального сезону, тарифну кризу та її політичні наслідки для Чернишова є або затяжний лікарняний, або показове ігнорування своїх обов'язків", - пише видання.