RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Королівські подарунки для своїх: як Зеленський створює медіаімперію, готуючись до виборів

Президент Володимир Зеленський перейнявся створенням власних ЗМІ, використовуючи для цього різні методи, у тому числі - видачу ліцензій на теле- та радіочастоти тільки для своїх компаній.

Про це йдеться у статті "Апострофа".

"У Зеленського, звичайно, є лояльний Коломойський з його "Правом на владу" на "плюсах", але в ніші інформканалів влада нічого немає, - каже політолог Олексій Голобуцький. - Ми ж пам'ятаємо, що у часи Богдана "слуги" думали, що обійдуться без журналістів і "безпосередньо комунікуватимуть із суспільством", компенсуватимуть все це відосиками. Але не вийшло. У цій сфері був і продовжується повний провал, тому для них логічно перейматися створенням власних ЗМІ. Але тут питання - чи не пізно вже. У будь-якому разі, якщо вони вирішують завдання другого туру президентських виборів – без свого медіа їм буде дуже важко".

Очевидно, це завдання влада і почала реалізовувати, підключивши до цього підконтрольну Банковій Нацраду з питань телерадіомовлення. Наприкінці жовтня вона уперше з початку карантину провела цифровий конкурс на отримання телекомпаніями регіональних ліцензій на мовлення, виставивши 43 цифрові місцеві ліцензії у 17 областях України, зокрема в обласних центрах — Житомирі, Львові, Миколаєві, Одесі та Хмельницькому.

Найбільше частот - 15 - отримала волинська телерадіокомпанія "Аверс", яку пов'язують із соратником Ігоря Коломойського, народним депутатом від "За майбутнє" Ігорем Палицею. Палиця контролює "За майбутнє" і майже завжди голосує синхронно із "Слугою народу", виступаючи для неї донором голосів. Очевидно, у команді Володимира Зеленського ці послуги цінують: "Аверс" отримав ліцензії не лише на Волині, а й у Житомирі, Миколаєві, Рівненській та Тернопільській областях.

Чому дрібна компанія з Луцька отримує такі королівські подарунки, а більш відомі ЗМІ зі столиці та інших міст – лише відмови? У Нацраді, звичайно ж, відмовчуються, розповідаючи казки, в які навіть вони самі не вірять.

По суті, телеканал Палиці такими рішеннями Нацради наближають до статусу загальнонаціонального мовника завдяки створеним "незалежним" регулятором умовам. Як відомо, "За майбутнє" найчастіше рятує "слуг", коли у них не вистачає запасу голосів для важливих банківських законопроектів. Відповідно, ще один лояльний "рупор" не буде зайвим для влади.

Читайте також: Кабмін проти олігархів: постраждають усі, крім Коломойського

Цікаво, що іншим каналам, у тому числі й "Апостроф TV", який активно розвивається, відмовили не лише у таких містах, як Львів, де частоти отримали компанії Палиці та місцевого губернатора Козицького, що ще раз підтвердило виконання Нацрадою виключно команд влади та втрату будь-яких ознак "незалежності". В Одесі, наприклад, де були три частоти на регіональне телемовлення, одну частоту передали каналу місцевого бізнесмена Ставніцера, а решту, мабуть через відсутність лояльних власників, просто залишили без переможців. І це, незважаючи на те, що на ці ліцензії були претенденти.

Складається враження, що роздача частот залежала від лояльності до влади, яку показували кандидати. Це ні що інше, як ручне управління з офісів на Банковій – кому дозволити "підключити кисень", який команда Єрмака чомусь вирішила дати лише одній компанії. Якщо ти демонструєш готовність беззаперечно працювати на Банкову – то частота твоя. Ні – так не дістанься ти нікому…