RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Влада хоче "підвісити на гачок" кримінальних справ мерів, щоб заручитися їх лояльністю - політолог

В Україні відбувається регіоналізація української політики, коли рейтинги більш-менш успішних мерів є утричі-вчетверо вищими за рейтинги політиків загальнонаціонального рівня. Як примусити міських голів до зразкової політичної поведінки, щоб вони поклали все на вівтар перемоги нинішнього президента? Звісно, «підвісити на гачок» кримінальних справ і проблемних політичних ситуацій.

Про це журналу «Фокус» розповів глава аналітичного центру «Третій сектор» Андрій Золотарьов, коментуючи екстрене засідання Ради суддів України, на якому Генеральну прокуратуру звинуватили в посяганні на незалежність судової системи.

«Цей процес повинен був тривати до президентських виборів. Навіть критично налаштовані до Кернеса соціологи визнають, що він як очільник міста користується найбільшою підтримкою», - вважає політолог.

Відповідно, за словами експерта, для влади дуже важливо заручитися підтримкою міських голів.

Він також дав оцінку судовій реформі, проведеної в Україні.

«Незалежність судової влади сьогодні в Україні - річ, м'яко кажучи, умовна. Якщо конкретніше, у нас до сих пір в силі телефонне право і політичний тиск», - пише експерт, додаючи: «якщо Порошенко декларував «життя по-новому», то судова реформа повинна була бути першою і головною з усіх його реформ».

«Потрібно було усунути фактор замовних рішень, за гроші й за дзвінками, влада мала б сама відмовитися від застосування такого інструменту. Для цього потрібна політична воля, передусім першої особи держави. Допоки цього не станеться, усі розмови про судову реформу залишаться розмовами», - додав політолог.

Нагадаємо, 10 серпня суддя Київського суду Полтави Андрій Антонов закрив справу проти Геннадія Кернеса, мотивувавши це відсутністю зацікавленості сторони обвинувачення. Того ж дня заступник Генерального прокурора України Анжела Стрижевська назвала мотивацію судді «цілковитою нісенітницею», звинуватила його в ухваленні завідомо незаконного рішення і пригрозила відкриттям кримінального провадження стосовно судді. Сам генеральний прокурор України Юрій Луценко в Facebook пояснив, що прокурори не були присутніми на засіданні суду, оскільки хворіли. Він також написав, що суддя відповідатиме за завідомо неправосудне рішення.