RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Яценюк і посол США відкрили в Києві Міжрегіональний правовий клуб

У середу, 19 грудня, в Києві відбулося відкриття Міжрегіонального правового клубу, створеного Міністерством юстиції в рамках розвитку системи безоплатної правової допомоги та проекту "Я маю право!".

У відкритті, зокрема, взяли участь лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк, міністр юстиції Павло Петренко, надзвичайний та повноважний посол США в Україні Марі Йованович, тимчасовий повірений у справах посольства Канади в Україні Руслан Кац.

Яценюк нагадав, що перший центр правової допомоги був відкритий 1 липня 2015 року.

"За 3,5 роки їх в Україні уже 550. Відкриття центрів безоплатної правової допомоги - це серйозний крок до того, щоб Україна не просто називалася державою, де панує верховенство права, а щоб громадяни країни знали, як це право їх захищає", - сказав політик.

Він підкреслив, що в середньому 500 громадян на рік отримують виправдальні вироки завдяки роботі адвокатів центрів БПД.

Він наголосив, що робота таких центрів - це ще й виконання соціальної функції держави, оскільки отримати безоплатну правову допомогу та послуги адвоката можуть соціально незахищені громадяни України.

Лідер НФ підкреслив, що робота БПД – один із дуже важливих елементів системи правосуддя, проте "далеко не все завершено". Зокрема, він нагадав, що в Україні ще не завершена судова реформа, а також продовжується створення антикорупційного суду.

У свою чергу Петренко наголосив, що Міжрегіональні правові клуби мають стати центрами знаходження інноваційних рішень, "які приведуть до основного – до поновлення справедливості в нашій країні".

Марі Йованович назвала великим досягненням те, що кожен громадянин України може отримати безкоштовну правову допомогу: "Справедливість для усіх – це основа, на якій базується демократія. Це те, за що боровся український народ у 2014 році".

Відкриття центрів безоплатної правової допомоги було ініційоване урядом Яценюка та Міністерством юстиції у 2015 році.

За цей час в Україні відкрито 550 центрів та бюро правової допомоги. Сюди може звернутися будь-хто з громадян за консультацією чи порадою. А представники соціально-незахищених категорій громадяни можуть отримати адвоката для представництва інтересів у суді.

За три роки центри БПД отримали 1,5 мільйони звернень у цивільних та адміністративних справах. Відбулося 180 тисяч призначень адвокатів у вищезгаданих категоріях справ. Отримано 2460 виправдальних вироків у кримінальних провадженнях.

Міжрегіональний правовий клуб у Києві – уже п’ятий, створений за підтримки Урядів США та Канади.
Ще чотири такі клуби працюють у Дніпрі, Львові, Одесі та Харкові.

Правові клуби мають на меті сприяти трансформації суспільних відносин в правовій сфері.