RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Експерти розповіли на яких принципах повинна будуватись інклюзивність

В останні п’ять років, після того, як ми в черговий раз змінили Конституцію, відбувається справжнє перезавантаження політичної системи країни. Децентралізація, курс на євроінтеграцію, НАТО, уточнення взаємовідносин між різними гілками влади. Ці та інші питання можуть бути остаточно вирішенні лише із змінами Конституції.

Таку думку висловили експерти у ході круглого столу "Інклюзивна та легітимна конституційна реформа: вибір процесу", організованного експертами Міжнародного центру перспективних досліджень, повідомляють місцеві ЗМІ.

"Дослідники намагалися відповісти на запитання: а як в інших країнах ухвалювалися Конституції. Наскільки закордоном батьки інших Конституцій залучають громадян до її обговорення та ухвалення. Вони проаналізували досвід «нових» країн. Список був досить несподіваний. Це – процеси ухвалення конституцій в Уганді (1995), Боснії та Герцеговині (1995), Польщі (1997), Кенії (2005 та 2010 рр) та в деяких інших країнах. Насправді, перелік країн для нас був трохи незвичним, бо ми, здебільшого є егоцентричними, замкнутими на себе. Часто ми достеменно не знаємо, а що відбувається у всіх сусідів. А тут – Кенія, Уганда. Та, навіть, Боснія та Герцеговина", - пише автор публікації.

На думку журналістів, сучасний світовий досвід показує, що демократичний процес ухвалення Основного закону країни, "знизу", із використанням принципу інклюзивності, повинен складатися із трьох рівнів залученості громадян.

"На першому етапі необхідно забезпечити можливість для населення пропонувати ті чи інші принципи, окремі статті або ж навіть проект конституції. Цей етап можна було б назвати безпосереднім.

На другому етапі, так званому, представницькому – повинен бути обраний Установчий орган, який би займався розробкою тексту проекту Конституції. Ні депутати, а саме незалежний орган – Установчі збори, на які б не впливали політична кон’юнктура.

Й на третьому етапі народ вже повинен мати можливість затвердити текст Конституції на всенародному референдумі", - йшлось на заході.

Зазначимо, що презентація дослідження "Інклюзивна та легітимна конституційна реформа: вибір процесу" проводилася Міжнародним центром перспективних досліджень в рамках проекту "Інклюзивна та легітимна конституційна реформа" за підтримки Міжнародного фонду "Відродження".