RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

​Названо дивацтва в рішенні КСУ щодо виходу на пенсію

Рішення Конституційного суду, який визнав неконституційним положення про обмеження права на пенсію за вислугою років, є сумнівним.

Про це розповіли опитані "Апострофом" експерти.

Раніше КСУ визнав неконституційним рішення уряду про те, що люди, які мають право на пенсію за вислугою років, можуть скористатися цим правом, лише досягнувши 50-55 років в залежності від професії.

За словами експерта з пенсійних питань "Реанімаційному пакету реформ" Галини Третьякової, пенсійна система, що дісталася Україні від СРСР, "дискримінує одні професії по відношенню до інших". За її оцінками, на сьогодні немає сучасного наукового оцінювання, яке могло б обгрунтувати, що певні професії є більш шкідливими, ніж інші. Такі як робота в шахті або на хімічному виробництві.

Ще одне важливе питання - джерело компенсації збитку здоров'ю людей. На думку Галини Третьякової, таким джерелом, "повинен бути роботодавець, а не державний бюджет".

"Тут ми починаємо корелюватися з так званою концепцією компенсації за шкоду життю і здоров'ю, яку завдає роботодавець, а відшкодовує суспільство. Публічні кошти не можуть бути джерелом компенсації замість недбайливого роботодавця, який створює нездорові умови праці на своїх робочих місцях", - сказала Третьякова.

Вона вважає, що головним компенсатором за шкідливість повинна бути висока заробітна плата.

Докладніше читайте в матеріалі "Апострофа" - В Україні прийнято важливе рішення по пенсіях: що зміниться.