RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Це все серйозно: у РФ відреагували на арешти майна в Україні

У Москві вкрай негативно сприйняли рішення Солом'янського районного суду Києва про виплату компенсацій журналістці і громадській активістці Ганні Андрієвській.

Про це повідомляє видання "Примечания".

Колишній кримський кореспондент інтернет-видання "Центр журналістських розслідувань", звернулася до суду за програмою об'єднання "Сила права" - тепер Російська Федерація зобов'язана виплатити їй за моральні збитки від анексії Криму близько 1 млн грн (більше 2,5 млн рублів за поточним курсом) .

Олександр Молохов, керівник робочої групи з міжнародно-правових питань постійного представництва республіки Крим при президенті РФ, пояснив, що на території України вже арештовано майно - це, перш за все, активи і капітали українських дочок "Сбербанку" і ВЕБа.

"Прямих державних активів Російської Федерації в Україні майже не залишилося, але непрямі ще є. Сенченко, який шукає собі політичну нішу, виявив майно, що належить держкомпаніям через афілійовані структури. Майно заарештували, ВЕБ оскаржить його арешт в Арбітражному суді Стокгольма. Арешт і розпродаж російських держактивів в Україні "за Крим" - лише частина неприємностей, які загрожують нашій країні. Коли ці заарештовані активи РФ у Києва закінчаться, він, в рамках договорів про правову допомогу, може запросити арешт майна РФ за кордоном, перш за все в Європі. Так вже було в нульових з майном Росії, заарештованим за позовом швейцарської фірми "Нога", так було з арештом в Європі парусника "Сєдов". Це все серйозно, не треба все це недооцінювати. вони будуть множити ці судові рішення і звертатися до іноземних судів - в країнах, де є майно Росії", - прогнозує Молохов.

За словами російського юриста-міжнародника, Росії пора міняти стратегію поведінки в подібних суперечках, переходити від реактивної поведінки до активної.

"Ми не формуємо порядок денний, ми просто відповідаємо на дії української сторони. А потрібно формувати порядок самим. Треба переходити від захисту і виправдань до нападу", - констатує Молохов.

Судовий позов журналістки Анни Андрієвської проти РФ, як і інші позови, готували фахівці громадської організації "Сила права". Рух об'єднує дипломатів, фахівців з безпеки і міжнародним правом, з 2014 року працює над відшкодуванням збитків, нанесених російської збройною агресією. На сайті sila-prava.org є інформація про 700 судових рішень, які доводять факти військової агресії РФ, окупації і завданих збитків, а також про заарештовані російські активи на суму понад 3 мільярди доларів.

Очолює "Силу права" Андрій Сенченко - раніше один з головних соратників Юлії Тимошенко, фахівець з оборонної тематики, деокупацію і реінтеграції Криму та Донбасу. Його позиціонували як кандидатуру на посаду міністра оборони від ВО "Батьківщина", але політик заявив про вихід з партії.

Раніше стало відомо про те, що "Сила права" Андрія Сенченка планує об'єднатися на парламентських виборах з громадським рухом "Спільна справа", яке очолює Олександр Данилюк. Мета об'єднання - формування коаліції навколо 5 принципів, серед яких - неприпустимість капітуляції і російського реваншу, які готуються з метою зняти з РФ відповідальність за агресію.