RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Зеленський пообіцяв розібратися з головою Київського суду Одеси Чванкіним через тиск на журналістів

Президент України під час прес-марафону 10 жовтня прийняв від журналістів документи про факти тиску на пресу представника судової влади.

Про це повідомляє видання ASPI.

"Хотіла б звернути Вашу увагу на ситуацію, коли глава Київського суду Одеси Сергій Чванкін здійснює тиск на редакцію АСПІ, погрожуючи судом через те, що редакція висвітлювала матеріали про незрозуміле походження його "маєтку" і доходів. Ми відсилали запит Офісу президента, але реакції не отримали. Фактично суддя на боротьбу з журналістами витрачає державні кошти", - заявила журналіст під час спілкування з главою держави.

Володимир Зеленський вислухав кореспондентку, розпорядився прийняти від неї документи, які стосуються судді Чванкіна, і обіцяв розглянути це питання. Президент також нагадав про необхідність перезавантаження судової системи.

8 жовтня під стінами Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) відбулася акція протесту. Її учасники вимагали звільнити суддю Чванкіна із займаної посади. Активісти громадської організації "Стоп корупція" звинувачують суддю у зловживанні службовим становищем. Свої висновки вони зробили, проаналізувавши декларацію судді. За їх словами, об'єкти нерухомості, що знаходяться у власності Чванкіна і його родичів, не відповідають рівню доходів судді та членів його сім'ї. Активісти звертають увагу на організовані Чванкіним збори суддів у дорогих закладах, які були проведені нібито на американські гранти. Закордонний грантодавець - Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) – цю інформацію спростовує.

Активісти вимагають розібратися з тим, що будинок судді в Одесі за 1,5 млн доларів оформлений на тещу Чванкіна, що працює вчителькою. Згідно з декларацією судді, поданою до комісії ВККС, вартість будинку становить 38 тисяч доларів.

Після публікації про скандали з Чванкіним, суддя на службовому бланку Київського районного суду Одеси направив до редакції лист, в якому погрожує журналістам судом.

Раніше учасники ГО "Стоп корупція" розповіли ЗМІ, що давно розслідують корупційну діяльність Чванкіна і навіть постраждали через це. Зі слів активістів, знімальну групу організації побили "тітушки" і розбили їх автомобіль.

Голова правління "Всеукраїнської народної ради протидії корупції та громадської експертизи влади" Анатолій Буднік зазначив, що докази порушень судді передані в НАБУ та ДБР, а провадження відкрите.

Раніше повідомлялося, що під час проходження кваліфікаційної оцінки на відповідність займаній посаді голова одеського суду Сергій Чванкін надав колегії ВККСУ недостовірну інформацію щодо фінансування власної громадської організації.

Також повідомлялося,що активісти і журналісти відреагували на неетичну поведінку голови Київського районного суду Одеси Сергія Чванкіна і вийшли на акцію протесту. Приводом для акції стали погрози розправи, отримані від молодиків. Журналісти перевірили вказані на співбесіді у ВККСУ Сергієм Чванкіним джерела фінансування заходів його громадської організації "Асоціації слідчих суддів України".