RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

В Україні вказали на важливий момент в рішенні суду щодо перейменування УПЦ (МП)

Верховний Суд України залишив без задоволення касаційну скаргу Міністерства культури на рішення Окружного адміністративного суду Києва про призупинення перейменування УПЦ МП.

Про це повідомляє "Укрінформ".

При цьому є одна важлива деталь, яку більшість вітчизняних ЗМІ упустили, коли писали про те, що Верховний суд нібито заборонив перейменовувати Українську православну церкву МП. Доводи касаційної скарги не спростовують висновків суду і зводяться до переоцінки встановлених судами першої та апеляційної інстанції обставин.

Йдеться лише про забезпечення судового позову, сама ж справа, тобто доведення протиправності проведення Міністерством релігієзнавчої експертизи, за якою всі релігійні організації в структурі РПЦвУ мають внести до свого статутного найменування вказівку приналежності до Московського патріархату – по суті ще не розглядалася”, – каже релігійний експерт Ілля Бєй.

Він додає, що в рішенні ВСУ йдеться про забезпечення судового позову, а не про розгляд справи по суті . Більше того, це “забезпечення” стосується не всіх парафій Московського патріархату, а лише релігійних організацій (центрів, керівних структур), себто — 267-ми монастирів, єпархій та синодальних управлінь.

Нагадаємо, що Закон про перейменування релігійних організацій був прийнятий 20 грудня 2018 року. А 22 березня 2019 року УПЦ МП подала в суд на Мінкульт через постанову про перейменування.

Раніше "Апостроф" повідомляв про те, що 14 грудня Митрополит Єпіфаній заявив про ліквідацію Київського патріархату.