RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Справа "Корвалолу" затягується через недосконалість правової системи - експерти

Спроби монополізації компанією "Фармак" радянського лікарського бренду "Корвалол" свідчать про відсутність правового контролю в сфері інтелектуальної власності з боку держави.

Такої думки дотримуються експерти в коментарях до судової суперечки між компаніями "Фармак" і "Дарниця", передають "Факти".

Експерт з конституційного права Богдан Бондаренко вважає, що питання про приналежність назви "Корвалол" абсурдне по суті. Він нагадав, що ще в 2010 році суд прийняв рішення щодо прав власності на ці ліки на користь "Дарниці".

"Рішення на користь "Дарниці" було прийнято в 2010 році, йде процес відкату, робляться спроби переграти це, хоча минуло дев'ять років. Рішення 2010 року не повинні переглядатися. Не має значення, є бізнес-інтереси чи змінюється влада", - зазначив експерт.

Бондаренко нагадав, що екс-президент Петро Порошенко в 2017 році підписав указ про створення Вищого суду з питань інтелектуальної власності, який повинен розглядати подібні питання. Однак суд не приступив до роботи. Цим користуються компанії, які намагаються монополізувати права на відомі бренди.

"Так, є природні монополії. Але коли приватна компанія монополізує ринок, це погано. На папері у нас створений суд з інтелектуальної власності, і він повинен розглядати справи, пов'язані з патентами, винаходами. Але суд не працює", - додав експерт.

Такої ж думки дотримується політолог Олексій Якубін. На його думку, саме недосконалість правової системи дозволяє "Фармаку" продовжувати спроби привласнити собі бренд "Корвалол".

"У нас за фактом немає суду з інтелектуальної власності. Це колосальна проблема для країни. Один з яскравих прикладів – компанія "Фармак", яка 15 років намагається отримати монополію на назву "Корвалол", хоча ці ліки розроблено ще в Радянському Союзі, і в пострадянських країнах навколо нас препарати під таким брендом вільно виробляються", - підкреслив політолог.

"Фармак" міг би претендувати на "Корвалол", якби він був препаратом, запатентованим цією компанією, вважає юрист Андрій Виргинский.

"Корвалол" - це не оригінальна продукція, вона випускається з часів СРСР. Препарат не є рецептурно ексклюзивним. Нам не вистачає чесних методів боротьби в галузях, які приносять прибуток", - зазначив він.

Як повідомлялося, суди між "Фармаком" і "Дарницею" почалися ще 2004 році. "Фармак" називає себе єдиним виробником "корвалолу" з часів СРСР, хоча препарат з такою назвою випускали 70 фармацевтичних заводів Радянського Союзу.

У 2011 році "Фармак" програв "Дарниці" процес, де предметом спору було позначення "Корвалол". У 2017 році "Фармак" відновив судову справу, змінивши предмет спору на "Корвалол Corvalolum".

30 жовтня 2019 року Господарський суд Києва виніс рішення на користь "Фармак". Але "Дарниця" подала апеляцію, і 23 січня 2020 року справу знову розгляне апеляційний суд.