RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Небезпечний прецедент: у ЗМІ розповіли, як оточення Зеленського "вплинуло" на суд у справі "Т.М.М."

Верховний суд у справі №873/41/19 скасував вердикт третейського суду про стягнення заборгованості з ТОВ "ТММ". Суперечка між банком, що намагається повернути кредит, і забудовником "Фірма Т.М.М.", що не бажаює борг повертати, перетворилася в прецедент, який може мати наслідки.

Про це йдеться в матеріалі "РБК-Україна" "Ліга недосміху: як ламають систему правосуддя в Україні".

ТОВ "Фірма "Т.М.М." працює на будівельному ринку з 1992 року. Її власник Микола Толмачов вважався одним з найбагатших українців - в 2011 році його статки оцінювалися в 892 млн доларів, в рейтингу багатих українців він займав 26 місце. При цьому чи не щороку компанія стикається зі скандалами - шахрайством, порушенням правил забудови, несплатою податків або претензіями мешканців. У 2012 році прокуратура розслідувала справу про шахрайство посадових осіб "Т.М.М.", в її офісі проводили обшуки. у 2014 податкова висунула компанії штраф на 200 млн гривень після перевірки касових операцій. Мешканці ЖК "Сонячна брама" в Києві звинувачували компанію в низькій якості комунальних послуг і завищенні тарифів, а в квітні 2019 року суд в Києві заарештував ділянку, на якій була зведена частина комплексу, оскільки "Т. М.М." його зайняла самовільно. У Харкові компанію звинувачували в залякування жителів, щоб не дати їм створити ОСББ.

Журналісти "24 каналу" розповіли про "дах" компанії в КМДА.

"З КМДА "ТММ" пов'язують давні і близькі стосунки. Опіку Толмачову і його компанії надавав Михайло Голиця, що 12 років займав пост заступника голови КМДА - начальника Головного управління житлового забезпечення. Про лобіювання своїх інтересів чиновником розповідав сам Толмачов", - писали ЗМІ.

Також згадувалося про зв'язки Толмачова із заступником глави КМДА В'ячеславом Непопом, якого пов'язували з незаконними будівництвами в столиці. При цьому Непоп з 1998 був керівником "Т.М.М." і, можливо, є одним із співвласників компанії.

У 2016 році три українські банки - "Укрсоцбанк", "ПУМБ" і "Ощадбанк" звинуватили "Т.М.М." в невиконанні кредитних зобов'язань на 1 млрд гривень. Було звернення щодо стягнення майна "Т.М.М." на суму 400 млн гривень, стягнуто авто і квартиру Толмачова. Найбільший борг "Т.М.М." був перед "Ощадбанком" - близько 750 млн гривень. У 2019 власники "Т.М.М." заявляли про мирові угоди і реструктуризацію боргу, але "Ощадбанк" скасував їх через суд. Фірма Толмачова також не повернула "Укрсоцбанку" 15 млн євро, "Т.М.М." запросила відстрочку, і банк пішов назустріч, запропонувавши програму реструктуризації. У 2017 почалися нові прострочення, і "Альфа-Банк" (власник "Укрсоцбанку") почав переговори з "Т.М.М." щодо врегулювання боргу. У 2018 році від фірми надійшла пропозиція про викуп боргу з величезним дисконтом. Банку довелося погодитися, але "Т.М.М." не виконала домовленості і "Альфа-Банк" змушений був почати судові процедури. Суд визнав законною процедуру звернення стягнення на заставне майно боржника, воно було виставлено на торги, активи "Т.М.М." були реалізовані через СЕТАМ. Сам банк не брав участі в торгах, об'єкти були придбані зовнішніми покупцями - за 32 млн грн була продана група приміщень в Києві; нежитлове приміщення за 46,5 млн грн; квартира за 5 млн грн, нежитлове приміщення за 15 млн грн. "Т.М.М." погасила значну частину боргу, але спробувала оскаржити оцінку майна і законність торгів, і програла. Компанія ініціювала розслідування проти банку, СЕТАМ і виконавчої служби, але виробництво було закрито Генпрокуратурою.

У 2019 СБУ відновлює розслідування по "Т.М.М." щодо порушень на торгах. За клопотанням СБУ накладено арешт на об'єкти, ініційована виїмка документів у власників об'єктів, нотаріусів. Об'єкти передані під управління АРМА.

Як пише видання, втручання СБУ пов'язано з тим, що фінансовим директором "Т.М.М." є Лариса Чивуріна - дружина Андрія Чивуріна - редактора шоу "Ліга сміху" студії "95 Квартал", де працювали президент Володимир Зеленський і глава СБУ Іван Баканов. При цьому у самої Чивуріної за інформацією ЗМІ є бізнес в окупованому Криму - пансіонат "Севастополь", і СБУ на це не звертає уваги.

Пізніше "Т.М.М." звернулася до Верховного суду з проханням скасувати рішення третейського суду, аргументуючи позов тим, що, питання, нібито, не підлягає розгляду в цій інстанції. Колегія суддів проігнорувала свої позиції в аналогічних справах (№910 / 8963/17 і №873 / 32/18) і задовольнила позов "Т.М.М.".

"Розворот у справі "Т.М.М." пов'язаний з дружніми відносинами керівництва компанії-боржника з оточенням глави держави. А там не цілком усвідомлюють, що наслідки подібного "правосуддя" можуть вдарити не тільки по одному банку", - зазначають у виданні.