RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Не може тривати вічно: в Україні назвали спосіб завершення реформи судів

Асоціація розвитку суддівського самоврядування України закликала Верховну Раду затвердити проект постанови про схвалення Концепції першочергових заходів щодо подальшого здійснення судової реформи в Україні, яка повинна стати своєрідною "Конституцією судової реформи".

Про це сказано у відкритому звернення АРСС, опублікованому на Facebook-сторінці громадської організації суддів.

"Судді, як і все суспільство, розуміють, що судова реформа не може тривати нескінченно і має відбуватися на підставі стратегії, яка буде прогнозовано визначати рух і результат, який повинен бути досягнутий на певному етапі і в цілому", - сказано в оприлюдненому документі.

В Асоціації висловили свою підтримку проекту постанови про схвалення Концепції першочергових заходів щодо подальшого здійснення судової реформи в Україні, який було зареєстровано 21 травня цього року народним депутатом України з фракції "Слуга народу" Сергієм Демченком.

Серед запропонованих в цій концепції шляхів проведення судової реформи відзначають такі:

завершення реформування Верховного Суду як перейменованого Верховного Суду України на підставі безумовного виконання рішень Конституційного Суду України від 18.02.2020 № 2-р / 2020 і від 11.03. 2020 № 4-р / 2020 у частині реалізації принципу інституційної безперервності;

спрощення системи судового управління шляхом передачі частини функцій Вищої кваліфікаційної комісії України Вищій раді правосуддя (щоб уникнути дублювання повноважень) впровадження електронного судочинства;

нормування дій законодавця щодо обмеження розміру суддівської винагороди та рівня довічного грошового утримання суддів;

ліквідація Державної судової адміністрації України, яка поступово перетворилася в орган з невластивими в сфері правосуддя функціями як матеріально-фінансового, так і кадрового, і організаційного забезпечення судової влади.

"Асоціація вважає за необхідне заявити, що в цілому підтримує наведені вище положення концепції, наголошує на необхідності розгляду Верховною Радою України цього питання, а також включення в неї інших положень, зокрема, діяльності З'їзду суддів України, Ради суддів України та ін.", - сказано в заяві.

Як повідомляв "Апостроф", у Верховній Раді зареєстрували законопроект про судову реформу.