RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

4 травня

Всі новини

Відновлено незаконно: суд ухвалив рішення у справі Писарука і Бахматюка, документ

5 червня Печерський райсуд Києва прийняв рішення, яким визнав незаконною постанову Віталія Каська, колишнього заступника генпрокурора Рябошапки, про відновлення справи проти екс-заступника глави НБУ Олександра Писарука і бізнесмена Олега Бахматюка. Своїм рішенням суд зобов'язав генерального прокурора скасувати постанову Каська.

Про це пишуть "Українські новини".

Суд задовольнив скаргу адвоката про бездіяльність генпрокурора і визнав протиправним нерозгляд клопотання про скасування постанови Віталія Каська як такої, що була винесена незаконно. Йдеться про постанову про поновлення кримінальної справи про рефінансування VAB банку, яке вже розслідувалася і була закрита рішенням судів через відсутність складу злочину. На виконання рішення суду генпрокурор повинен скасувати постанову. Рішення остаточне і оскарженню не підлягає.

Екс-власник VAB банку Олег Бахматюк зробив заяву про це рішення суду, в якій повідомив, що незаконну постанову про порушення справи проти нього особисто і його компанії екс-заступник генпрокурора Касько підписав за вказівкою Андрія Богдана, колишнього глави Офісу президента.

"Ми неодноразово заявляли, що цю постанову була винесена Каськом з порушенням всіх норм і принципів права. Це було підтверджено висновками ряду провідних експертів. Суд остаточно поставив крапку і зупинив це свавілля - рішення суду остаточне і оскарженню не підлягає. У незаконному рішенні Каська очевидна політична вмотивованість. Йдеться про переслідування, гоніння мене і моєї компанії групою людей, які використовують владу в своїх, а не державних інтересах. Цю постанову було винесено Каськом в змові з екс-главою Офісу президента Богданом і директором НАБУ Артемом Ситником, який діяв з мотивів особистої помсти. Це незаконне рішення Каська зробило заручником велику і важливу для економіки країни компанію, яка дає гідну роботу 27 000 українців, яка за останні три роки сплатила 7,7 млрд податків і створює 1% ВВП нашої країни", - пише Бахматюк.

Справу проти Писарука і Бахматюка було відкрито через нібито нецільове використання коштів рефінансування, наданих НБУ VAB банку в період банківської кризи 2014 року. Висновки експертиз Фонду гарантування вкладів і заяви НБУ підтверджують, що всі кошти рефінансування були витрачені за прямим призначенням - їх отримали вкладники банку. Крім того, Олег Бахматюк сам запропонував державі повернути в бюджет 8 млрд боргів, проте відповіді на свою пропозицію від НБУ так і не отримав.