RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

Всі новини

Про що сказав глава КСУ на брифінгу: головні тези

Голова Конституційного суду Олександр Тупицький, який опинився в центрі скандалу після прийнятого рішення про незаконність кримінальної відповідальності за недостовірне декларування, дав пояснення з головних питань, які виникли з цього приводу в суспільстві.

Свою позицію глава КСУ озвучив під час брифінгу, який в п'ятницю, 30 жовтня, транслювався на Facebook.

Про дачу в Криму

"Коротко про моє особисте життя або про власність. Я в принципі думав, що" Схеми "змонтують якийсь матеріал, який буде провокаційного характеру. Коли я прочитав матеріал, я сам подякував їм за об'єктивність. Все правильно вказано. 126 квадратних метрів... ", - сказав, зокрема він, коментуючи журналістське розслідування з приводу не згаданої у своїй декларації покупки в 2018 році земельної ділянки в селищі Кореїз в окупованому Криму,

"Ресятов, який є моїм сусідом, розповів, що фактично такої угоди не відбулося. Але чому вона була необхідною, вона була необхідною тому, що прикріплена ділянка приватизувалася ще в ті часи до анексії Криму, а коли сталася анексія, були українські одні кадастри, російські кадастри наклалися і пройшло змішування кордонів. У мене тоді вже стояв будинок, а він будував, і виникли проблеми розмежування ", - розповів подробиці Тупицький.

Також він пояснив, що не вніс ділянку до реєстру, тому що не знав як це зробити.

"У 2018-му році був угода, з тих пір я не в'їзний в наш Крим, тому що я суддя-доповідач у справі про територіальну цілісність України, щодо мене порушено кримінальну справу в РФ, і на будинок введено економічні санкції. І таким чином займалися цим юристи ... Напевно, нічого кращого не придумали, як врегулювання цього питання шляхом створення угоди купівлі-продажу. Чого я не вніс його до реєстру? Я до сих пір не знав, як це зробити. Я не визнаю Крим російським, але обставини сталися так ", - підкреслив глава КСУ.


Про повноваження президента

За його словами, неодноразово були спонукання щодо того, щоб КС розтлумачив 106 статтю Конституції України, яка визначає вичерпний перелік повноважень президента України та складається з 31 частини.

"Там за переліком повноважень дуже цікава частина: "І інші повноваження" (31 частина - здійснює інші повноваження, визначені Конституцією України -" Апостроф ".). Так ось, потрібно дочитувати її до кінця, де говориться "визначені цією Конституцією". Якщо це тлумачити не буквально, особливо до певних пунктів, які визначені категорично: про призначення тих чи інших осіб на керівні посади, - то можна одним рішенням Конституційного суду змінити конституційний лад в країні. Ми на це не підемо ніколи. Ніколи. Я особисто заявляю: таке питання обговорювалося. Це відповідь усього Конституційного суду України", - сказав він.

Про ініціативу Зеленського про розпуск КСУ

Тупицький стверджує, що законопроект Зеленського, який вночі був внесений в Раду по Конституційному суду, має ознаки конституційного перевороту.

"Закон, який з'явився сьогодні вночі, має ознаки конституційного перевороту в країні", - заявив голова КСУ.

Він не звинувачує президента в його діях щодо КСУ. Вважає, що всьому виною його оточення.

Про зустріч із Зеленським і тиск на суд

Як стало відомо, Тупицькому було призначено зустріч з президентом Зеленським. Втім, вона поки не відбулася. Вона повинна була стосуватися, зокрема, "забезпечення нормальної діяльності суду".

Зустрітися із Зеленським Тупицькому доручили інші судді КСУ.

"Коли ми перейшли до розгляду системи антикорупційних органів, піднялося багато шуму. Зрозуміло чому - в їх руках велика сила. Треба врахувати ще менталітет наших посадових осіб, тому було і існує великий тиск (на суд -" Апостроф "). Було звернення суду до президенту про забезпечення нормальної діяльності КСУ. Мені доручили від імені суддів з ним зустрітися ", - пояснив Тупицький.

Втім, за його словами, поки зустрічі не було, але "говорити є про що".

Про Ситника

Як зазначив під час брифінгу Олександр Тупицький, п'ятий президент Петро Порошенко призначив главу НАБУ Артема Ситника в певних післяреволюційних умовах. Зараз обставини змінилися і процес необхідно адаптувати у відповідність до законодавства. І тут мова йде не про конкретну персоналію Артема Ситника, якого призначили з порушенням закону.

Про законність створення ВАКС

Щодо законності створення ВАКС Тупицький стверджує, що основне питання стосується його статусу - це спецсуд або спеціалізований суд. У разі, якщо ВАКС визначено як спецсуд - це неконституційно.

Про люстрацію

Також він торкнувся закону про люстрацію, назвавши ситуацію "вибухонебезпечною".

"Це питання до сих пір вибухонебезпечний для суспільства, тому його так довго розглядають", - зауважив глава КСУ.

Справи після звільнення чиновників потім відправляються до Євросуду з прав людини, який констатує, що під звільнення потрапляє велика кількість людей. І це питання треба врегулювати на рівні Верховної Ради, оскільки навантаження від рішень ЄСПЛ лягає на державу.

Про розмову з послами G7

Тупицький також розповів про зустріч з послами США та ЄС. Він повідомив, що жоден посол G7 не висловив неповагу до прийнятих рішень КСУ по антикорупційних законах.

"Я не почув від послів Великої сімки, що вони не поважають рішення Конституційного суду. Вони погодилися з тим, що закони в Україні повинні бути конституційними. Але вони задають питання:" Ми витратили багато грошей, а результату немає ", - зазначив він.

Він наголосив на необхідності звернутися до Венеціанської комісії, щоб вона роз'яснила, як вийти із ситуації.

Про допит в ДБР

Тупицький заявив, що не збирається йти на допит, на який його викликали на 2 листопада. Повістка йому прийшла на WhatsApp дружини. Глава КСУ сприймає це як "спробу ОП зробити суд лояльним".

Про ЗМІ

Тупицький запропонував відкрити Конституційний Суд для журналістів. За його словами, КС не вистачає своєї прес-служби.

"Ви зможете побачити, як працює суд, поспілкуєтеся з суддями. Пройде місяць-два і ви побачите прозорість суду. А те, що Рада збирається голосувати у вівторок - може мати ознаки конституційного перевороту".

Про запрошення на засідання РНБО

Тупицький назвав дивним запрошення на засідання РНБО глави НАЗК, тоді як його самого не запросили. Він вважає, що міг би роз'яснити всі рішення, бо всі документи проходять не тільки правову, а й наукову експертизу.

Як повідомляв "Апостроф", у зв'язку з рішенням КСУ про скасування кримінальної відповідальності за декларування недостовірної інформації президент ВолодимирЗеленський вніс до Верховної Ради законопроект, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного суду.