RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Суд в Харкові прийняв рішення на користь підсанкційного російського олігарха Мордашова у справі проти України - ЗМІ

Господарський суд Харківської області ухвалив рішення на користь підсанкційного російського олігарха Олексія Мордашова. Мордашов хоче зобов'язати Україну викупити у нього акції харківського Турбоатома за $ 6,85 млн і вимагає виплатити 161 млн грн дивідендів.

Про це пишуть "Українські новини".

"Власник "Севергрупп" Олексій Мордашов, який знаходиться під санкціями, намагається з найменшими втратами вийти з харківського об'єднання "Турбоатом", на якому "прописався" в 2012 році. Зрозуміле бажання мільярдера, який очолив рейтинг найбагатших людей Росії, врятувати свої інвестиції. Незрозуміло інше: чому в цьому йому підіграє український суд? І тепер останнє слово в корпоративному конфлікті залишається за РНБО і президентом Володимиром Зеленським", - повідомляється в статті.

Зазначається, що Господарський суд Харківської області прийняв до розгляду позов офшорної компанії Biscone, пов'язаної російським олігархом Олексієм Мордашовим, що потрапив до списку санкцій США та України.

"У позові, поданому від імені Biscone в господарський суд Харківської обл., представники О.Мордашова вимагають виплати 161 млн грн в якості дивідендів. Так само вони просять український суд зобов'язати українську державу в особі Фонду держмайна (в управлінні якого перебувають 75% акцій "Турбоатома") викупити пакет в 5,59% у Biscone за 194 млн грн., або $ 6,85 млн за нинішнім курсом", - повідомляється в статті.

Як забезпечувальний захід за позовом Мордашова, Господарський суд Харківської області 26 квітня заблокував виплату дивідендів іншим акціонерам "Турбоатома" - в т.ч. українській державі.

Як повідомлялося раніше, OFAC (Управління Мінфіну США з контролю над іноземними активами) вніс компанію "Силові машини", яка належить Олексію Мордашову до списку санкцій в кінці січня 2018 року, Рада національної безпеки і оборони України ухвалила аналогічне рішення через півроку - 21 червень 2018р.

У ЗМІ також писали, що "Силові машини" Олексія Мордашова стали переможцями в тендері на постачання турбін для електростанцій в Криму. Інші компанії російського олігарха, зокрема об'єднання "Карельський окатиш" могли бути задіяні в роботі захоплених металургійних підприємств на окупованому Донбасі.