RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

"Судовий рішала" Коломойського в ОАСК подав позов проти НБУ в Майамі

Микола Ковзель, який контролював до 2010 року Укрзалізницю і Окружний адмінсуд Києва судиться в Майямі проти Національного банку України в інтересах Ігоря Коломойського.

Про це йдеться в розслідуванні громадської організації "Бюро аналізу політики", пишуть "Факти".

За інформацією експерта бюро Віктора Бобиренка, $130 млн Ковзеля лежали в Брокбізнесбанку. Власником банку був Сергій Курченко, і він "з Коломойським через іноземні філії Приватбанку відмивав гроші".

"Однак судовий позов Ковзеля не до цих людей, а до Національного банку України. НБУ нібито не стежив за операціями і дозволив грошам зникнути... Керував Нацбанком тоді інший член "сім'ї" Сергій Арбузов. Але при цьому гроші Ковзель хоче отримати від платників податків, а попутно дискредитувати керівництво НБУ часів Порошенка, тому що саме вони виявили дірку в Приваті. Однак якщо копнути глибше історію взаємин Ковзеля і Коломойського, можна легко простежити, що цей позов був поданий в домовленості з Ігорем Коломойським і в його інтересах", - підкреслює політолог.

Він впевнений, що гроші Ковель собі повернув ще в 2014 в результаті "домовленостей з Курченком".

"Господарський суд Києва в 2014 наклав арешт на активи Курченко за позовом "Інтертрансгруп", яка намагалася стягнути 1,23 млрд боргу з Брокбізнесбанку. А через рік суд зняв арешт з активів Курченка. Приводом для зняття арешту стало те, що Інтертранс більше не зверталася в суд, що свідчить про те, що Ковзель і Курченко домовилися і справу по-тихому закрили. Є й сліди обміну активами: в 2014 Ковзелю вдається поставити в Укрзалізницю свою людину Бориса Остапюка. Влітку, коли на Донбасі йшли військові дії, останній своїми рішеннями не тільки не вивів цінне майно, а навпаки погодив поставки на Донецьку залізницю 30 тис тонн дизельного палива. Реальним контролером активів на Донбасі став саме Курченко", - пояснює політолог.

Він підкреслює, що співпраця Ковзеля і Коломойського почалася в 2009, коли вони через суди вирішували свої питання: "Суддя Олег Бачун ще з 90-х супроводжував у Львові справи місцевої Укрзалізниці, а після призначення Георгія Кірпи керівником УЗ, перебрався до Києва слідом за ним. Надалі в суд приїжджає працювати рідний брат Миколи Ковзеля Петро - під їх розглядом всі справи Укрзалізниці в київському господарському суді, а потім в ОАСК. Завдяки цьому прийняття судових рішень на користь компанії Інтертраст в суперечках з Укрзалізницею стають системним явищем і дохід Ковзеля щорічно складав близько 80 млн дол. У 2007 був створений Окружний адміністративний суд Києва і першим його головою стає саме Олег Бачун - ставленик Миколи Ковзеля. У цей час Павло Вовк всього лише помічник депутата Сергій Ківалова. Бачун також приймає в ОАСК рідного брата Миколи Ковзеля Петра", - пояснює Віктор Бобиренко.

Зацікавившись можливістю впливати на ОАСК, Ігор Коломойський познайомився з Ковзелем: "У 2009 планувалася приватизація Одеського припортового заводу. Його хотіли отримати росіяни... Завод також облюбував Коломойський і його зацікавили можливості Ковзеля впливати на ОАСК... 9 з 12 потенційних учасників конкурсу на приватизацію різко відмовилися від участі. А картель з трьох претендентів, що залишилися зіграв так, що ОПЗ продали ТОВ "Нортіма" - ця фірма купила завод менше ніж за третину від його реальної ціни. А контролював "Нортіму" Коломойський", - пояснює політолог.

Микола Ковзель, його помічник Віталій Дідилівський подали позов проти НБУ в суд Майамі на 300 млн дол. Серед активів Коломойського, на які вказує позивач, є хмарочос в Кентуккі і нерухомість в Техасі. Ці будівлі планує конфіскувати Мін'юст США.