RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Політика

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

Суддівська колегія ВАКС не змогла спростувати факти своєї упередженості - адвокати Мартиненка

6 липня адвокати у так званій "справі Мартиненка" заявили про низку нових фактів, які свідчать про упередженість суддівської колегії ВАКС у складі Федорак, Маслова і Строгого. Судді вчергове відмовили у своєму відведенні, та не навели законних підстав для такої відмови.

Про це повідомила пресслужба ексдепутата Миколи Мартиненка.

"На жаль, колегія на чолі з Федорак замість справедливого правосуддя продовжує юридичну та інформаційну війну проти учасників цієї справи. Судді знайшли час написати чергову піарну заяву про нібито тиск з боку захисту, але не спромоглися виконати норму закону і оголосити повне рішення про відомову у своєму відведенні. Хоча мали зробити це минулого тижня. Очевидно, вони не знають що там написати, бо заявлені захистом підстави дуже серйозні і засновуються також на практиці Європейського суду з прав людини", - говориться в повідомленні.

"Перша причина для відведення цих суддів – упередженість через позапроцесуальні дії головуючої, а, можливо, й інших суддів ВАКС через зроблені ними обвинувальні надписи в томах справи", - відзначив адвокат Олександр Гардецький.

Він підкреслив, що це безпрецедентний випадок в судовій практиці: рукописні записи суддів про нібито винуватість фігурантів справи виявлені на аркушах справи, по яких захист ще не висловлювався і які суд не дослідив.

"Друге – була порушена кримінальна справа за моєю заявою про злочин суддівської колегії на чолі з Федорак, Офіс генерального прокурора вніс відомості до ЄРДР. Генпрокурор вказала, що наведені захистом факти можуть свідчити про вчинення злочинів суддями ВАКС Федорак, Масловим і Строгим", - наголосив Гардецький.

Він сказав, що це стосується зловживання владою та порушення права на захист, яке демонструють ці судді. Адвокат вказав, що це не перше кримінальне провадження проти даних суддів у цій справі.

"Третє – захист заявив про конфлікт інтересів у діях суддів Федорак, Маслова і Строгого. Вони одночасно є потерпілими в одному кримінальному провадженні (про нібито вибух на стоянці ВАКС, в якому судді бездоказово і безпідставно звинуватили учасників справи). А з іншого боку – є суддями стосовно цих же осіб у даному провадженні. Вони погрожували обвинуваченим зміною запобіжного заходу. Очевидно, що про жодну об’єктивність з боку даних суддів не може бути і мови", - наголосив адвокат.

На думку захисту, суддівська колегія на чолі з Федорак продемонструвала у цій справі стільки грубих порушень закону і такий рівень упередженості, що мала взяти самовідвід.

"Ці судді дискредитували ідею нового правосуддя – про це відомо і на міжнародній арені. Рада адвокатів України вже зверталась до українських та міжнародних інституцій щодо порушень прав людини на захист і прав адвокатів суддями ВАКС Федорак, Масловим і Строгим", - заявила пресслужба Мартиненка.