RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Через рішення Господарського суду Києва склади боєприпасів знаходяться в аварійному стані - експерт

Господарський суд Києва блокує будівництво сучасних складів для боєприпасів у Хмельницькій, Вінницькій та Кіровоградській областях попри ризики нових вибухів.

Про це йдеться в блозі політичного експерта Олексія Курпаса на "Цензор.Нет".

Тендери на ці роботи ще у 2018 році виграли 2 фірми з орбіти скандального забудовника Максима Микитася. Отримавши авансом близько 1 млрд гривень, ТОВ "Північно-український будівельний альянс" і ТОВ "СК "Укрбудмонтаж" виконали роботи всього на 10% і зупинили їх, але тепер не дають іншим компаніям проводити роботи на аварійних складах.

"Міністерство оборони контракти зі старими підрядниками розірвало та уклало з новими. Але тут почалося найцікавіше - в гру включилися українські суди. Зокрема, Господарський суд Києва. Для початку "Північно-Український будівельний альянс" подав позови проти Міноборони, всього їх 4, а суди заблокували всі будівництва складів", - йдеться в публікації.

Судові тяжби стосуються майже кожного аспекту будівництва: оскаржується проведення торгів, підписання по ним контрактів, виконання в цілому оборонного держзамовлення і т.д. Автор наводить цілий ланцюжок прикладів, коли судді Госпсуду своїми рішеннями "допомагали комерційним фірмам".

Наприклад, по одному з позовів суддя А.Привалов забороняє Міноборони проводити торги по вибору нового підрядника. Інша суддя М.Данилова зобов'язує розірвати держконтракти з новими виконавцями на добудову сховищ і повернутися до старих підрядникам.

"Винесла рішення і буквально через місяць... подала у відставку, яку прийняла Вища рада правосуддя. На пенсію від 1 млрд з чистою совістю?", - зазначає Курпас.

Потім суддя А. Яковенко дозволив ТОВ "Північно-український будівельний альянс" виплачувати 2 млрд боргів своїм кредиторам не живими грошима, а розтягнувши будівельні роботи на полігонах на 10 років.

"Подивимося, що буде зовсім скоро, коли відбудуться чергові засідання у справах - і в господарських судах, і в апеляції. І чи зможуть судді зрозуміти, що безпека мільйонів українців важливіша, ніж комерційні інтереси якоїсь групи людей", - йдеться в блозі.

З огляду на ризик нових вибухів на складах боєприпасів, на думку автора, в ситуацію мають втрутитися Офіс президента, особисто Володимир Зеленський, РНБО, СБУ та Верховна Рада.

"Так, суд - це окрема гілка влади, але вона вже точно не має почувати себе безкарною. Або якась суддя Данилова вважає себе головніше Президента, Кабміну і народу України разом узятих? Тоді Президент разом з Міністерством внутрішніх справ і СБУ могли б чітко дати зрозуміти, що це не так. Якщо, звичайно, "Альянс" не вирішив і тут поділитися мільярдом з усіма зацікавленими особами", - припускає Курпас.