RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

У Міжнародному товаристві з прав людини вказали на порушення НАБУ у справі бізнесмена Галантерніка

Експерти Міжнародного товариства з прав людини звернули увагу на порушення НАБУ у справі Володимира Галантерніка й поставили під сумнів подальші рішення суду.

Про це йдеться у публікації на сайті Civil Development Center.

"У Вищому антикорупційному суді було розглянуто клопотання детективу Національного антикорупційного бюро про проведення спеціального досудового розслідування щодо бізнесмена В.І. Галантерніка, підозрюваного у створенні та керівництві злочинною організацією... Особливістю процесу є спірний момент щодо повідомлення самого Галантерніка про підозру", - повідомили в МТПЛ.

Експерти нагадали, що спеціальне досудове розслідування може проводитись у разі, якщо особа ховається від слідчих органів. Але захист Галантерніка повідомив НАБУ про його місцезнаходження. Проігнорувавши це, детективи НАБУ почали розсилати підозру на українські адреси: "Слідчі органи були повідомлені про його фактичне місцезнаходження на території Великобританії та перебування на консульському обліку в Ізраїлі… Адвокати були готові забезпечити явку свідків, але детектив заявив, що сумнівається у справжності підписів і не вважає це важливим доказом… В.І. Галантернік сам чи через адвокатів повідомив органи досудового розслідування про місце перебування за кордоном, давало можливість повідомити його про підозру у визначений законом спосіб, але причини, через які це не було зроблено, детективом за весь час засідання названо не було", - розповіли в МТПЛ.

Детективи НАБУ та суддя ВАКС порушили норми Конвенції та міжнародні зобов'язання України, "забувши" повідомити Великобританію та Ізраїль про повістки, вважають у МТПЛ: "Вручення повісток має здійснюватися представниками країни, в якій він знаходиться. Українська сторона мала направити компетентним органам Ізраїлю або Великобританії відповідні повістки... Таким чином можна поставити під сумнів виконання умови про повідомлення особи про підозру та дотримання її права на доступ до правосуддя. Таке ігнорування детективами НАБУ та суддею ВАКС норм Конвенції може розцінюватись як відступ від міжнародних норм та зобов'язань, прийнятих на себе Україною та як пряме порушення права В.І. Галантерніка на доступ до правосуддя", - пояснили в МТПЛ.

"Проведення спеціального досудового розслідування — крок у бік проведення заочного судового розслідування у майбутньому. Подібний розвиток подій може призвести до низки порушень прав В.І. Галантерніка, наприклад, позбавить його можливості захищати себе особисто, брати участь у допитах свідків тощо", - Вказали в МТПЛ.

Сукупність заяв, на які спирався детектив НАБУ в обґрунтуванні необхідності проведення розслідування, є "досить хиткою", вважають у МТПЛ, як і рішення суду: "Ігнорування норм КПК та міжнародних норм на етапі досудового розслідування може поставити під сумнів рішення суду по суті", - наголосили у Міжнародному товаристві з прав людини.

МТПЛ створено членами Міжнародного товариства прав людини та експертами Центру громадянського розвитку для роботи у сфері дотримання верховенства права та права на справедливий суд. Завдання Центру – виявлення порушень Конвенції про захист прав людини та основних свобод.