RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Аналітик розповів, як тимчасові адміністрації можуть допомогти реінтегрувати ОРДЛО

Аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Євген Ярошенко вважає, що підходящим варіантом для реінтеграції окупованих районів Донецької та Луганської областей в Україну може стати введення тимчасових адміністрацій під егідою ООН.

Про це він повідомив під час круглого столу "Міжнародна перехідна адміністрація як модель врегулювання конфлікту на Донбасі".

За його словами, така практика допоможе зупинити гарячу фазу війни на Донбасі, встановити мир, а також буде сприяти поверненню внутрішньо переміщених осіб в свої будинки, а також їх участі в голосуванні. В якості успішного прикладу експерт наводить тимчасову адміністрацію Східній Славонії, яка дозволила цьому регіоні за два роки реінтегруватися до складу Хорватії.

Безсумнівним плюсом введення тимчасової адміністрації є встановлення безпеки. Експерт зазначає, що це дозволить вирішити найважливіше питання – проведення виборів. Однак спочатку необхідно провести роззброєння бойовиків, встановити розведення сторін і здійснювати моніторинг неконтрольованої ділянки кордону. Також важливим чинником є повернення внутрішньо переміщених осіб у свої домівки та їх подальша участь у виборах.

Ще одним важливим фактором є встановлення громадського порядку. "Щоб люди з різними політичними поглядами не боялися ходити на вибори і люди з проукраїнськими поглядами не боялися одягати вишиванки", - каже Ярошенко.

Після проведення виборів, за словами аналітика, повинен пройти процес амністії та конституційної реформи. Він уточнив, що Україна не може дозволити собі розширювати амністію на всіх. Але за необхідно шукати компроміси, за яким амністія може застосовуватися лише до тих людей, хто не чинив насильства.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

При цьому експерт зазначив, що успішність тимчасової адміністрації залежить від політичної волі України. Без вирішення надзвичайно гострого питання реформи Конституції, процес реінтеграції Донбасу не може завершиться згідно з Мінськими угодами.

Як повідомляв "Апостроф", експерти запропонували варіант тимчасової адміністрації ООН на Донбасі.