RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Потрібно стратегічне терпіння: Україні дали пораду щодо повернення окупованого Криму

Щоб повернути Крим з російської окупації Україна повинна протистояти дискурсу нормалізації і грати в довгу гру.

Таку думку в інтерв'ю "Апострофу" озвучив британський політолог, професор українських студій Університетського коледжу Лондона Ендрю Вілсон.

"Що Україні дійсно потрібно робити, на мою думку, так це протистояти дискурсу нормалізації", - говорить Вілсон, додаючи, що будь-яка ідея нормалізації означає глибоко нестабільний Крим.

Експерт констатує, що Росії дуже складно утримувати Крим економічно. Саме цей фактор, нагадує Вілсон, був справжньою причиною передачі Криму УРСР у 50-х роках.

"Ще один аспект – продовження опору кримських татар асиміляції. Саме зараз ми бачимо ще один раунд репресій. Тобто передусім слід підкреслювати, наскільки ненормальною є ситуація", - радить політолог.

Також він говорить про те, що Україні необхідно приготуватися до того, що процес повернення Криму розтягнеться надовго. У якості прикладу він проводить аналогію з відмовою Заходу визнавати анексію СРСР країн Балтії.

"Цього разу може бути не так довго. Я не прогнозую, що російська влада впаде, але ці речі вимагають стратегічного терпіння", - говорить Вілсон.

При цьому він вказує на важливі кроки України в сфері конституційних змін.

"Багато що з того, що Україна не зробила між 1991 і 2014 роками для захисту прав кримських татар, вона робить зараз. Це може не мати істотного практичного ефекту, але це дуже важливо в принципі, особливо щоб звернути увагу міжнародної спільноти на проблему їх прав", - пояснює політолог.

Докладніше читайте в матеріалі на "Апострофі": Україна може зробити Путіну погано в найближчі шість місяців - західний політолог.