RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Вінницька облрада витрачає значні кошти на ВНЗ з сумнівними перспективами і результатами - розслідування

Депутат від партії "Батьківщина" Геннадій Мазур в період з 2015 до 2020 працевлаштувався в ВНЗ, власником якого є Вінницька облрада - "Вінницька академія безперервної освіти". Заклад відомий як Вінницький обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників. У 2015 облрада його перейменувала, але основний напрям зберігся – підвищення кваліфікації педагогів. До лав інституту було залучено Мазура, на той час голову постійної комісії з питань бюджету, фінансів та обласних програм облради. Відрахування на цю статтю розходів підвищилися: якщо в 2017 році виділялося 14 494,4 млн грн, в 2018 – 21 031,41, в 2019 – вже 25 342,1 млн грн. Проте ВНЗ демонструє низькі результати освіти і не показує прибутків.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Попри те, що Мазур вже втратив посаду голови бюджетної комісії, в обласному бюджеті відрахування на галузь залишились на високому рівні - у 2022 на ці потреби було закладено 41 476,7 млн грн.

Призначення до Академії принесло користь і Мазуру - він отримав можливість вказувати в графі "місце роботи" звання "професор". Проте на сайті кафедри управління та адміністрування Академії він згадується як доцент. Відомо, що раніше Академія залучила до роботи чиновника, якого підозрюють в плагіаті дисертації.

Окрім коштів обласного бюджету, Академія також отримує гроші з територіальних громад Вінниччини за післядипломну освіту педагогічних працівників. Ще одним джерелом доходів академії стали студенти - у 2016 ВНЗ отримав ліцензію та почав запрошувати на навчання студентів для першого (бакалаврського), другого (магістерського), третього (освітньо-наукового) рівнів. Йдеться про спеціальності психологія, публічне управління та адміністрування, екологія. Попри наявність кількох джерел доходу, господарча діяльність закладу не виглядає успішною, проте якщо проаналізувати тендери на будівельні роботи та ФОПів Академії - вони отримували мільйони гривень.

З якістю освіти в Академії є проблеми - в рейтингу ТОП-200 університетів України в 2021, Вінницька академія безперервної освіти зайняла 176 місце. Для порівняння - Вінницький національний технічний університет зайняв 16 місце.

"Роль комунального закладу вищої освіти "Вінницька академія безперервної освіти" викликає багато запитань. І якщо за безперервною освітою мається на увазі "безперервна" можливість "освоєння" коштів обласного бюджету та місцевих громад, працевлаштування потрібних чиновників з сумнівною репутацією, то це є неприпустимим та злочинним... Реакція на подібні факти також повинна бути миттєвою - діяльність подібних закладів має бути ретельно вивчена на предмет заявленої мети діяльності та корупції, а Вінницька обласна військова адміністрація має визначитися, чи доцільно витрачаються кошти під час широкомасштабної агресії проти України", - пишуть автори матеріалу.