RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Скандал з обшуком у Саакашвілі: журналіст вказав на підозрілі моменти

Український журналіст Юрій Бутусов прокоментував обшуки, які Генеральна прокуратура України (ГПУ) проводить у кабінеті і будинку помічника-радника губернатора Одеської області, колишнього генконсула Грузії Теймураза Нішніанідзе, а також за місцем реєстрації фонду "На благо Одеси".

Про це Бутусов пише на своїй сторінці в Facebook.

"Генпрокуратура вже оголосила про винесення підозри стосовно соратника Саакашвілі після обшуків в одеській облдержадміністрації. Що ж, немає проблем — якщо винні, якщо злочин має місце, значить, треба відповідати по всій строгості закону", — зазначає він.

"Але звертає на себе увагу, що ГПУ і СБУ порушили справи проти екс-консула Грузії не за сьогоднішні дії, а за 2012-13 роки. Така пильна увага до архівів часів Януковича, така злагоджена робота за старими злочинами, коли не завжди звертається увага на нові, дозволяє припустити, що справжня причина обшуків — це не лише боротьба з корупцією. Але і боротьба одеської СБУ з командою Саакашвілі за монопольний контроль експорту та імпорту через одеські порти. Судячи з незаконних рейдів та блокування роботи терміналів "Рисойл" і "Кернел", одеська СБУ послідовно налагоджує рекет підприємців, які працюють через Одесу. І прибирає тих, хто заважає цієї монополії", — стверджує журналіст.

"До речі, Саакашвілі — єдиний український державний діяч, який посмів персонально виступити з критикою всесильного зараз Демчини. Главк "К" і Демчину прийнято лаяти пошепки, а офіційно всі все розуміють, але бояться. Треба зазначити, що голова СБУ Василь Грицак має про Демчину свою думку, і було б невірно все СБУ ототожнювати з окремими угрупованнями. Там, як і скрізь у нас в держорганах, вплив різних груп фрагментовано, все дуже неоднорідне. Є й чимало людей, які намагаються зберігати порядність, які реально захищають Батьківщину. З політичної точки зору, довірена особа президента Ігор Кононенко намагається показати іншiй довіреній особі президента Михайла Саакашвілі, що у нього більше силових важелів, і що якщо Саакашвілі не буде домовлятися, то Кононенко його зуміє приструнити", — пише Бутусов.

"Публічність — це добре. Було б гірше, якби всередині президентської команди такого принципового питання виникли "договорняки", а обшуки і виїмки — це лобова атака, тепер буде відповідна реакція", — зазначає журналіст.

"Саакашвілі буде апелювати до міжнародної спільноти — за ситуації з Шокіним стало ясно, що найкращим борцем з корупцією в Україні є держдепартамент США і МВФ. Думаю, що Петро Олексійович буде підтримувати обидві сторони конфлікту і діяти не поспішаючи. За зразком ситуації з "діамантовими" прокурорами", де він спочатку дав санкцію на їх арешт, потім дав санкцію на звільнення всіх тих, хто посмів заарештувати прокурорів, а потім звільнив самого Шокіна, який "кришував" цих прокурорів. Епопея тривала майже 10 місяців", — нагадує Бутусов.

"Сподіваюся, американці втрутяться швидше в цю ситуацію, інакше це протистояння буде тривати дуже довго. І репутаційні втрати держави будуть дуже великі", — попереджає журналіст.

"Але найцікавіше, що це перший гострий скандал, де доведеться приймати рішення і брати на себе відповідальність новому генеральному прокурору Юрій Луценко. На чиєму боці буде Луценко, повинно бути зрозуміло дуже скоро — вже в найближчі дні. Сподіваюся, що на боці справедливості — і сподіваюся, що позиція ГПУ буде публічною і аргументованою", — додає Бутусов.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в мережі з'явилося відео з емоційною промовою Михайла Саакашвілі у зв'язку з обшуками в його людей в Одесі.